Brnabić: Srbija i Severna Makedonija će zajednički raditi na rešavanju problema bugarske takse na transport gasa

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija i Severna Makedonija zajedno raditi na rešavanju problema bugarske takse na transport gasa kroz tu zemlju i tom prilikom se složila sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim da je reč o nelegalnim taksama.

Odgovarajući na pitanje makedonskog novinara da li će možda Severna Makedonija, Srbija i Mađarska zajedno nastupiti u rešavanju tog problema koji pogađa sve tri zemlje, Brnabićeva je rekla da se apsolutno slaže sa Kovačevskim - da je reč o nelegalno uvedenom porezu.

„Do kraja godine treba da završimo dodatno povezivanje gasne infrastrukture sa Bugarskom, gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad kako bismo se priključili na alternativne izvore gasa“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije.

Istakla je da je predvidivost ključna kada planirate energetsku politiku i investicije u energetsku infrastrukturu i dodala da će se dve zemlje zajedno baviti tim pitanjem.

„I očekujemo podršku EU, ali i razumevanje kolega iz Bugarske“, dodala je Brnabićeva.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je Bugarska uvela nelegalnu taksu na transport gasa kroz tu zemlju i da će se iskoristiti sve pravne mogućnosti da se taj problem reši.

"Pre svega radi se o nelegalnom porezu koji je EU uvela za transport gasa kroz Bugarsku, svi žele da kažu da je to taksa koju je uvela Bugarska, to je tačno, ali moramo znati da je Bugarska članica EU i ne može ona od jutros da bude članica EU kada stavi veto, a popodne da ne bude članica i onda uvodi taksu od 10 evra za gas koji se transportuje kroz Bugarsku", rekao je Kovačevski.

Naglasio je da ili treba da se ukloni ta taksa ili da se omogući Severnoj Makedoniji da poveća kapacitet gasovoda kako bi nabavljala gas i iz drugih izvora, a ne samo od Rusije.

"Mi smo ovo pitanje uputili i EU i Bugarskoj, ono što Severna Makedonija ima kao dopunski problem zbog uvođenja takse jeste što celokupan kapacitet gasnog interkonektora koji Severna Makedonija sada ima jeste na granici sa Bugarskom koji je 100 odsto dat u zakup Gaspromu.

Prošle godine smo uspeli da povećamo kapacitet tog gasovoda i da obezbedimo snabdevanje gasom iz drugih izvora, a ne ruskih i nabavljali smo gas iz Azerbejdžana i SAD i taj zahtev imamo i ove godine, da se taj kapacitet oslobodi da bi nabavljali i iz drugih izvora gasa, pored ruskog gasa", rekao je Kovačevski.

On je naveo da su postavili to pitanje pred EU i razgovarali i sa Vladom Bugarske.

„Mi ćemo iskoristiti svi pravne mogućnosti koje se daju jednoj suverenoj državi i pred EU i drugim međunarodnim institucijama“, poručio je Kovačevski.