Brnabić: Srbija je već krenula u implementaciju Vašingtonskog sporazuma

Ana Brnabić
Izvor: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je kancelarija predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu spremna i dodala da se traži pogodan trenutak da otputuje u tu zemlju kako bi ozvaničila početak rada te kancelarije, prenosi Tanjug.

Brnabić je podsetila da je otvaranje kancelarije PKS u Jerusalimu dogovoreno Vašingtonskim sporazumom i dodala da Srbija ispunjava ono što je potpisala u tom dokumentu.

"Stojimo iza sporazuma koje smo potpisali i iza naših potpisa i nastavljamo sa implementacijom Vašingtonskog sporazuma, bez obzira na promenu američke administracije", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara dokle se stiglo sa implementacijom Vašingtonskog sporazuma.

Dodaje da je Srbija u mnogim tačkama sporazuma već krenula u implementaciju, kao što je, navodi Brnabić, administrativni prelaz Merdare.

Ističe da je o otvaranju kancelarije PKS razgovarala sa američkim ambasadorom u Srbiji Entonijem Godfrijem i navela da se traži odgovarajući datum i pogodan trenutak u ovoj pandemiji kako bi posetila Izrael i otvorila tu kancelariju.

"Na tome se radi, sve je skoro gotovo, imamo i osobu koja će voditi to predstavništvo, tako da ću ja posetiti Izrael i otvoriti kancelariju, a to je jedna od tačaka u Vašingtonskom sporazumu", navela je Brnabić i dodala da se radi i na svim ostalim tačkama iz sporazuma.

Kaže da je i u stalnom kontaktu sa specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i izrazila nadu da će on ponovo posetiti Srbiju ili i dalje kao izaslanik ili možda privatno.

Na pitanje novinara šta je sa projektima DFC nakon otvaranja njihove "virtuelne" kancelarije u Beogradu, Brnabić je reagovala da DFC u našoj prestonici nema virtuelnu kancelariju, već da ta kancelarija postoji u zgradi Ambasade SAD i da ima zaposlene.

"Kancelarija DFC mogla bi da bude virtuelna, jedino ako je i sama Ambasada SAD virtuelna", rekla je Brnabić ironično.

Dodaje da je njen tim u stalnom kontaktu sa predsednikom te kancelarije Džonom Jovanovićem i njegovim timom i da se radi na realizaciji dogovorenih projekata i pomoći Srbiji.