Dačić: Priština pre Vašingtonskog sporazuma tražila ukidanje Specijalnog suda

Ivica Dačić
Izvor: Tanjug

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da opšta politička konfuzija na albanskoj strani prati kosovsku političku scenu godinama, ali to im je i alibi da ne ispunjavaju ono što se dogovori u dijalogu, dodavši da se sa patrijarhom Irinejem moglo racionalno razgovarati o pitanju Kosova.

On je za TV Pink rekao da “neće pobeda Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima moći da promeni ono što je na Kosovu realnost, a to je da su neki od prištinskih zvaničnika optuženi za zločine”, prenosi Fonet.

Dačić je ukazao i da je prištinska strana tražila uoči potpisivanja Vašingtonskog sporazuma da se raspuste međunarodni sudovi i mehanizmi.

“Vi ne možete kada govorite o Crkvi, gde je vreme istorijska kategorija i pitanje Kosova nešto u šta se ne dira, rekao je Dačić, i dodao da je teško  razgovarati na racionalan način o stvarima koje jesu na neki način Sveto pismo.

“Svaki pokušaj racionalnog ragovora se tumači kao da želite da menjate Sveto pismo ili se ponašate drugačije. Patrijarh je bio čovek sa kojim ste mogli, on je i sam tražio, da realno razgovarate o svim problemima, predočio je Dačić.

Prema njegovim navodima “pitanje Kosova nije samo pitanje mita, već sudbine ljudi koji tamo žive, sveštenika, manastira”.

“Patrijarh srpski Irinej je za deset godina proveo crkvu kroz jedan od najtežih perioda, ocenio je Dačić, podsećajući na saradnju sa Crkvom u tom periodu.

“Veoma aktivno smo, predsednik Aleksandar Vučić i ja, sa patrijarhom razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić.