Brnabić: Tadiću bilo lakše da pregovara, jer nisu imali čime da mu prete

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da je bivšem predsedniku Borisu Tadiću bilo lakše da pregovara o Kosovu, jer niko nije mogao da mu zapreti povlačenjem investicija, ni zatvaranjem radnih mesta, a ni evropskim integracijama, zato što, kako je naglasila, tada nisu ni postojale, prenosi RTV.

Brnabić je to navela na Tviteru reagujući na objavu profila Detektor laži koji je podelio deo Tadićeve izjave za N1 uz kojoj tvrdi da je Aleksandar Vučić uradio "1000 puta gore stvari od njega".

Detektor laži iznad snimka objavio je i šta Vučić nikada nije uradio.

"Nije pomilovao Kurtija 2001, nije dozvolio pogrom Srba 2004, nije dozvolio nezavisnost Kosova 2008, nije nas on ukopao pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde 2008, nije on izmestio pregovore iz UN u Brisel 2011", navodi u objavi Detektor laži.

Brnbić u svojoj objavi ukazuje da Tadiću nisu mogli da zaprete povlačenjem investicija, jer ih nije ni bilo, ni zatvaranjem radnih mesta, jer u "Tadić i ekipa sami ugasili preko 400.000 radnih mesta", ni evropskim integracijama, jer su počele tek 2014.

"Nisu mogli ni time da će Priština proglasiti nezavisnost, jer to je znao - pa je poslao Borka (Stefanovića) da zamoli Amerikance da pomere proglašenje za posle izbora. Priča se da je, pored molbe da se samo malo pomeri proglašenje nezavisnosti (da prođu izbori)..", navela je Brnbić.

Ona je dodala da je Tadić zamolio da mu ne zabranjuju da nastavi da se izvinjava Hrvatskoj zbog etničkog čišćenja Srba i da su mu rekli: "Ako ćutiš na proglašenje nezavisnosti Kosova (a za koje smo tajming uskladili sa tobom), mi ćemo ti dozvoliti da nastaviš da se izvinjavaš Hrvatskoj. Tako i bi", konstatovala je premijerka.

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić ocenio je za N1 da posle sinoćnjeg obraćanja Aleksandra Vučića nema pojašnjenja novog evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova. On tvrdi i da vlast ništa nije učinila da prevenira sadašnju situaciju i pritiske koje Srbija trpi po pitanju Kosova, već je samo sve prihvatala, kao i da su još potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 1999. izgubljene nadležnosti države na Kosovu, a da su Dačić i Vučić Briselskim sporazumom "skršili poslednju tačku našeg otpora kada je u pitanju sever i pregovarački proces".