Tadić: Ponuđenim sporazumom se omogućava članstvo Kosova u UN

Boris Tadić

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić kaže da ponuđeni sporazum za rešavanje statusa Kosova može da omogući članstvo Kosova u UN, čak i ako to nije eksplicitno navedeno u samom tekstu.

Tadić kaže da je nedopustivo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskazuje spremnost za prihvatanje sporazuma bez konsultacije sa nadležnim institucijama.

„U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, još jednom javno ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu“, napisao je Tadić na tviteru.

Prema njegovim rečima, nemački predlog koji je u vreme njegovog mandata donela tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel „ni blizu nije predstavljao opasnost za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, koliko to predstavlja ovaj sporazum“.

Dodao je da razume da međunarodni pregovori ove vrste zahtevaju određeni nivo tajnosti, ali dodaje da je nedopustivo da predsednik države iskazuje spremnost na implementaciju principa tog sporazuma bez širokih konsultacija sa nadležnim institucijama.