Brnabić: Verujem u garancije međunarodne zajednice da će ZSO biti formirana

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da veruje u garancije međunarodne zajednice da će Zajednica srpskih opština biti forimrana, ali i navela da je svesna da će biti mnogo pritisaka, manipulacija i pokušaja da se izvrdaju dogovoreni principi iz potpisanog sporazuma, prenosi RTS.

Brnabić kaže da je ne zanima ko će u ime Prištine implementirati ZSO, da li će to biti Aljbin Kurti ili neko drugi.

"Verujem u garancije međunarodne zajednice, zato što ne znam na koji drugi način bi oni sutra garantovali bilo kakav drugi dogovor, ako nisu uspeli da garantuju prvi", rekla je premijerka.

Ističe da neće biti lako, da će biti pokušaja manipulacije, ali da su svi principi po pitanju osnivanja ZSO na papiru, te da će Beograd na tome insistirati.

"Biće izuzetno teško, biće komplikovano, i zbog toga nam je važno da imamo kakvo takvo jedinstvo. Ono što smo videli u četvrtak u Skupštini je sve suprotno onome što nama danas treba", kaže Brnabić.

Poručuje da je potrebno jedinstvo, a ne da, kako kaže, opozicija pokaže da želi, na tako važnoj temi kao što je Kosovo, da fizički nasrne na predsednika države.

"Da ga napadne i da to iskoriste svi mediji u Prištini i regionalni mediji, njima je interes da pokažu da ne postoji jedinstvo, da je situacija nestabilna", rekla je premijerka.

Srbi na Kоsovu nisu nacionalna manjina

Upitana da li postoje potvrde da je u Prištini održan sastanak Kurti-Kamberi-Ugljanin, premijerka je rekla da su se oni potrudili da to dokažu fotografijama i saopštenjem.

"To je sa jedne strane pokušaj da se destabilizuje Centralna Srbija, a sa druge pokušaj jednog od vidova manipulacije ZSO i traženje da takvo nešto slično postoji na tertoriji Centralne Srbije. Te dve stvari su potpuno neupotrebljive i donekle mi je tužno kada čujem neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine da pokušavaju da sličan mehanizam primene ne teritoriji Centralne Srbije", kaže premijerka i ističe da to "nikako nije jednako i nikako nije isto.

Dodaje da se tu ne radi o celoj albanskoj i bošnjačkoj nacionalnoj manjini, sa kojima Vlada ima veoma dobru saradnju.

Ističe da je, prema onome što se može videti u Savetu Evrope, Srbija zemlja sa najvećim pravima za nacionalne manjine, te da se one poštuju, imaju svoje nacionalne savete, učestvuju u društvenom, političkom i ekonomskom životu.

"Nepojmljivo je da neko uz svakodnevne napaed na Srbe na KiM kaže da oni tamo imaju neka prava", kaže Brnabić.

Naglašava da Srbi na Kosovu nisu nacionalna manjina.

"KiM je naša autonomna pokrajina, tako da Srbi ne mogu tamo da se tretiraju kao nacionalna manjina. To je nedopustivo da rade nacionalne manjine iz Centralne Srbije", navodi premijerka.