Brnabić: Vučić je govorom u SB UN optužio Kurtija za zločin protiv čovečnosti

Ana Brnabic TV Prva
Izvor: Printscreen TV Prva

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom govoru na sednici Saveta bezbednosti jasno optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija za zločine protiv čovečnosti, kao i da stvara nepodnošljive uslove za život za Srbe na Kosovu.

Ona je kazala, gostujući na RTS, da je zbog toga predsednik Vučić ponovio nekoliko puta definiciju da Kurti namerno sistemski stvara nepodnošljive uslove života za Srbe na Kosovu i da je njegov jedini cilj da "očisti područje od Srba".

Prema njenim rečima, Kurti je ukidanjem dinara imao za cilj da ostavi Srbe bez uslova za život.

"Kada se bude analizirao govor, videće se da je Vučić predstavio slučaj da se Kurti optuži za zločin protiv čovečnosti, da izaziva nepopravljivu štetu i kreira nepodnošljive uslove života kako bi se Srbi proterali sa KiM", ukazala je Brnabić. 

Brnabić je istakla da je Vučić tokom govora napomenuo da je bilo 470 napada na Srbe i na njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Dodala je da svako ko pogleda govor Vučić, a bavi se međunarodnim pravom, može da zaključi da na Kosovu postoji nesporan zločin protiv Srba. 

Upitana da  prokomentariše Vučićevu repliku u kojoj je govorio o zaustavljanju vozila britanske kompanije "Henderson" koja je prevozila dinare na Kosovo, premijerka je je navela da je predsednik Srbije znao da će Kurti da slaže i optuži Srbe da su kriminalci koji prevoze novac u džakovima.

Brnabić je napomenula da je Vučić ostavio Banjsku za repliku, jer je znao da će Kurti u svom uvodnom obraćanju pričati laži o tom događaju.

"Vučić je bio siguran da će mnoge članice Saveta bezbednosti, kao što jesu, pomenuti Banjsku i sačekao je, imao sebi dodatno vreme u replici, jer bi mu to vreme za Banjsku oduzelo 10 minuta na počektku, koje je iskoristio da prikaže zločin protiv čovečnosti", istakla je predsednica Vlade.

Kako je ukazala, Vučić je u svom izlaganju pokazao da "Banjska nije pala sa neba".

"I da su za Banjsku pored Kurtija krivi oni koji su obećali da ti ljudi neće biti progonjeni, a onda pustili da budu maltretirani, hapšeni, progonjeni i oni i njihove porodice. Ozbiljno promišljena i pametna strategija", istakla je Brnabić.

Napomenula je da je Kurti rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji iskoristio za biorbu protiv Srbije i dodala da je bilo osnovno da oni koji su tražili tu rezoluciju insistiraju da se u nju ubaci da je Srbima na Kosovo bilo zabranjeno glasanje, ističući da se to našlo u rezloluciji Kurti to ne bi mogao da iskoristi. 

"Srbija je slobodna i slobodarska država , predsedniik Vučić je pokazao kako se bori za Srbiju", rekla je Brnabić.