Vučić: Srbija činjenicama govorila o problemima na Kosovu, Kurti odgovarao ličnim uvredama

Aleksandar Vucic izjava Njujork
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, nakon sednice Saveta bezbednosti UN, da su poruke Srbije bile sadržajne i jasne, ni opširne, ni opšte, tačne i precizne, odgovorne i i ozbiljne, a da je Aljbin Kurti na njih odgovarao ličnim uvredama i ocenio je da je dobro što nisu imali ozbiljniju argumentaciju.

"Na kraju, videli ste argumentaciju koja se zasniva na ličnoj mržnji, na lažima o opozicionom lideru Sanduloviću, rezolucijama EP i raznim drugim glupostima, o genocidu koji činimo još od Garašanina, to je argumentacija kada ne možete da odgovorite na argumentaciju vezanu za ZSO, kada ne možete da odgovorite na napade na jednog i drugog Stojanovića, Dragišu Galjaka, kada ne možete o tome zašto maltertirate zaposlene u srpskim ambulantama, domovima zdravlja, opštinama, kakva je to robusna demokratija u kojoj je izlaznost tri odsto, onda morate da krenete u lične uvrede i dobro je da su to pokazali, da nisu imali ozbiljniju argumentaciju", rekao je Vučić novinarima.

Kako navodi, zadovoljan je onim što se čulo na sednici imajući u vidu koliko je zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

"Najoštriji protiv nas, pre detaljne analize, bili su Velika Britanija i Švajcarska, te dve zemlje. Bio sam iznenađen  korektnim pristupom Francuza, izuzetan je bio Alžir, Kina, Rusija, Ekvador, čak i Mozambik, Koreja, Sijera Leone, korektna Malta koja je priznala nezavisnost Kosova", kazao je Vučić.

Kako ističe, ono što je važno jeste da je Srbija činjenicama govorila o problemima na KiM.

"Mi ni sutra nećemo moći da prenosimo dinar, ali naš narod treba da zna da ćemo se boriti i ići ćemo srpskim slobodarskim putem jer imate ljude koji imaju stav, imate ljude koji imaju ponos, slobodarski duh. Možda su to za neke male stvari, ali one prave ogromnu razliku i to se videlo i večeras i zato sam ponosan na našu Srbiju koja se ponaša odgovorno i ponosno i čuva svoj slobodarski duh, štiti svoju zemlju i svoju budućnost", poručio je Vučić.

Vučić je, upitan šta je Srbija dobila današnjom sednicom, rekao da je dobila da ima otvorenu sednicu i da mogu da se čuju njeni argumenti koji nisu bili bez činjenica, stvarnog sadržaja, a koji mnogi nisu dugo želeli ili nisu nikada hteli da čuju.

Kazao je da je predstavnica SAD rekla da Savet bezbednosti nije mesto za razgovore o Kosovu, već EU, dodajući da je to zato što su neki ranije doneli takvu odluku.

"Iako su mi govorili da nikada neću tražiti sednicu Saveta bezbednosti, ipak sam je tražio. Zahvalan sam svima što su prihvatili održavanje sednice i što imali otvorenu sednicu. Kod njih se samo čuje šta Kurti govori, našu argumentaciju nisu mogli nikada da čuju. Danas se ovde Srbija borila, ne Aleksandar Vučić. Dao sam sve od sebe", poručio je on.

Vučić je preneo da je došao redovnom linijom u Njujork i da je imao sat vremena da obuče odelo i dođe na sednicu, te da je u avionu pripremao govor.

"Danas kako god okrenete ovo je jedna mala, ali značajna pobeda Srbije", konstatovao je on.

Upitan da li je moguće nastaviti dijalog, rekao je da je moguće, ali da treba konačno da se reši pitanje ZSO.

"ZSO 11 godina stoji. Kurti ZSO nije ni pomenuo, neće da pomene. Svi koji štite Kurtija pominju Banjsku. Ne bežim od odgovora na to pitanje, ali Kurti beži od pominanja ZSO", dodao je on.

Vučić je kazao da je nemački ministar Boris Pistoriju govorio da Srbija na Kosovu ima paralelne strukture, dodajući da one to nisu, jer su predviđene dogovorom o ZSO i da Srbija mora da finansira zajednicu i po statutima EU.

"Ogroman trud i energiju smo uložli, borio sam se i rizikovao svoju karijeru. Znam koliko sam stvari koje se nekome ne dopadaju izrekao. Ponosan sam što smo dali sve od sebe. Da li je rezultat najbolji, ne znam, ali dali smo sve od sebe. Borićemo se za svoj narod na KiM. Ne moraju da brinu. Mogu biti tehnički problemi nekoliko dana. Nikada Srbija neće svoj narod ostaviti i uvek će biti uz njih", poručio je Vučić.