Bušati: Rešenje kosovskog pitanja kroz integraciju u EU

Baton Hadžiu
Izvor: GazzetaExpress

Analitičari Andi Bušati i Baton Hadžiu izneli su oprečna mišljenja, komentarišući tri predloga Međunarodne krizne grupe (ICG) za dijalog između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Ekspres.

Bušati je sumirao sva tri predloga Krizne grupe, teritorijalnu podela i promena granica, uspostavljanje Zajdenice srpskih opština i naveo da je treća opcija, koja podrazumeva 'status kvo', po njemu najbolja.

"Zalažem se za treći predlog, jer prva dva, poput onog sa podelom teritorije koji predviđa odvajanje Srba u okviru Kosova, potiču iz osećanja da dve zajednice treba da žive odvojeno. Ako se nadamo da će EU postati bolja, sačekaćemo rešenje kosovskog pitanja kroz integraciju", rekao je Bušati.

Hadžiu, međutim, smatra da je 'status kvo' najgore moguće rešenje. 

"Svima je data šansa, ali Srbi i Albanci nisu uspeli da se ujedine u izgradnji multietničnosti. 'Status kvo' se ne može prihvatiti, jer pet zemalja EU ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, a za sve oni koji žele da napuste Kosovo, EU to čini nemogućim, jer će jedina otvorena vrata biti Albanija", rekao je Hadžiu.