Čadež: Saradnja sa Privrednom komorom Kosova je odlična

Marko Čadež
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je za Kosovo onlajn da je odnos srpskih i kosovskih kompanija izvanredan i najavio da će se sa predsednikom Privredne komore Kosova sastati u maju u Berlinu, gde će sa međunarodnim partnerima razgovarati kako ekonomije mogu da postignu dogovore, prevaziđu barijere i unaprede saradnju.

Čadež, međutim, naglašava da aktuelna politička situacija na Kosovu dosta utiče na odnos kosovske i srpske privrede.

"Politička situacija naravno da uvek utiče na odnos između privreda, naročito kada zvanično želimo da pomerimo neke barijere koje još uvek postoje i tu se dosta sporo ide. U samoj trgovini, u novim poslovima i investicijama saradnja između kosovskih i ovdašnjih kompanija je izvanredna", rekao je Čadež.

Naveo je da sve više firmi sa Kosova plasiraju svoje proizvode u Srbiju, ali i u čitav region.

Predsednik PKS ocenio je kao pozitivno to što kosovsko tržište napreduje i izrazio nadu da će se sa takvim trendom nastaviti.

Kada je u pitanju saradnja između dve privredne komore, Čadež kaže da je njihov odnos na visokom nivou, ističući da se radi na tome da "ekonomski deo podrži politički".

"Naša saradnja sa Privrednom komorom Kosova je odlična i u maju ćemo predsednik Privredne komore Kosova i ja imati zajedničku posetu Berlinu, gde ćemo razgovarati sa međunarodnim partnerima kako možemo da učinimo više i pomognemo, kao predstavnici privrednog sektora, u postizanju dogovora, koji će, nadam se, doći i na političkom planu, da taj ekonomski deo bude nešto što može da podrži i politički", kazao je Čadež.

Čadež se osvrnuo i na regionalne inicijative poput Otvorenog Balkana koje doprinose ekonomskoj saradnji i bržem protoku roba, ljudi i kapitala i istakao da kosovska ekonomija i biznis jesu otvoreni za pridruživanje toj inicijativi, ali da politika, nažalost, nije.

"Čini mi se da, kako se budu stvari razvijale i nekako taj politički deo normalizovao, da će jednostavno prevagnuti logika, a to je da je zaista za kompanije bolje da plaćaju manje, da im bude jeftinije poslovanje, da mogu da isporuče robu brže. To su stvari koje naše firme interesuju, a politika je politika", zaključio je Čadež.