Ćafoku: Normalno da KBS i vojska Albanije vežbaju zajedno, to su dve države i jedan narod

Roland Ćafoku
Izvor: Kosovo Online

Analitičar i voditelj emisije "Dekalog" Radio televizije Albanije Roland Ćafoku ocenjuje da se vežba Vojske Srbije na Pešterskoj visoravni može tumačiti kao opomena ili provokacija, dok vežbe KBS-a i Oružanih snaga Albanije (OSA) vidi kao normalan proces zajedničke obuke zato što je, kaže, reč o dve države i jednom narodu.

“Sasvim je normalno da vojska Kosova i vojska Albanije imaju zajedničku obuku. Ovde, u Albaniji, mislimo da je, kad se priča o Albaniji i Kosovu, reč o dve države i jednom narodu. Mislim da treba da se više brinemo što srpska vojska izvodi manevre na granici sa Kosovom, na najtoplijoj tački na Balkanu i drugoj najtoplijoj tački na kontinentu, a možda i jednoj od najtoplijih na svetu”, rekao je Ćafoku za Kosovo onlajn.

Komentarišući vojne vežbe koje su Vojska Srbije i KBS i OSA održale u razmaku od svega dvadesetak dana, Ćafoku kaže da takva "podudarnost" proizvodi "mnogo znakova pitanja".

"Tu je mnogo znakova pitanja. Ovo se takođe može razumeti i tako da je obuka srpske vojske na granici sa Kosovom mogla biti opomena, ili čak i provokacija. Čini se da u Srbiji nisu zadovoljni zajedničkom obukom u Albaniji, kod Tirane”, kazao je Ćafoku.

Dodaje da vežba u bazi Biza ne predstavlja potencijalnu opasnost po bilo koga i da nije bila održana u tajnosti, jer je Albanija kao članica Natoa pod stalnom prismotrom komande Alijanse u Briselu koja ima informacije o svakoj oružanoj obuci koja se odvija na teritoriji Albanije.

"Svaku akciju albanske vojske prati Nato. To je jedna od obaveza zemalja članica Natoa, što znači da svaku vojnu akciju svake članice prati komanda Natoa u Briselu. Niko ne može da pomisli da se ova zajednička vežba oružanih snaga Kosova i Albanije odvijala tajno, u nekom ‘ćosku’ Albanije, a da Nato za nju nije znao. Ne. Alijansa ima informacije i Nato podržava i podstiče svaku saradnju koju smatra normalnom. Mi smo dve države, ali smo jedan narod. Znamo da vazdušnu granicu Albanije nadgleda Nato, kao i morsku granicu. To je čak donelo i kritike u zemlji da ne treba sve da uradi Nato. Nesumnjivo, Nato ima informacije o ovoj zajedničkoj oružanoj obuci”, zaključio je Ćafoku.