Čanaj: Kurtiju odgovaraju novi izbori kako bi odložio formiranje ZSO

Bljerim Čanaj
Izvor: Ekonomia online

Bivši ambasador Kosova u Austriji Bljerim Čanaj izjavio je da je Zajednica srpskih opština obaveza koju Priština mora da ispuni, ukazujući da u ovom trenutku premijeru Aljbinu Kurtiju odgovara da raspiše nove parlamentarne izbore, upravo kako bi se odložilo rešavnaje tog pitanja, prenosi Koha.

"Kurtiju odgovara da izađe na izbore, posebno pre početka ozbiljnih rasprava o osnivanju ZSO, jer znamo da će ona biti osnovana", naveo je Čanaj.

Osvnuo se i na slučaj Banjska, od prošlog septembra, i ocenio da Srbija može da izazove slične incidente, ali ne može da izazove novi rat na Kosovu, što, kaže, Priština treba da ima u vidu i da sluša savete saveznika, a ne da povlači jednostrane poteze.

"Imamo vladu koja često donosi neke odluke koje su očigledno više 'ad hoc', nego što su dobro promišljene i dovele su do toga da međunarodna zajednica sama brine o nekim pitanjima bez saradnje sa Kosovom. Međunarodna zajednica vidi BiH kao opasniju zonu sukoba od Kosova, u ovom trenutku. Međutim, Kosovo je u opasnosti od mogućih grupa koje mogu da uđu i izazovu incidente", naglasio je Čanaj.

Tvrdi da se veći međunarodni pritisak vrši na Kosovo nego na Srbiju, ocenjujući da je sama politika kosovske vlade tome doprinela. 

"Čini se da smo izazvali ovaj pritisak jer nismo bili konstruktivni po mnogim pitanjima", ocenjuje diplomata.

Dodaje da Kosovo ipak ima sreće, jer je u fokusu međunarodne zajednice zbog geopolitičkih okolnosti u Evropi i rata u Ukrajini.