CBK kaže da nema ograničenja za podizanje dinara, ali ne i da li ima dovoljno dinara za isplate

Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Centralna banka Kosova demantovala je, kako navode - tvrdnje Kosovo onlajna, da su „vlasti Prištine donele odluku da ograniče podizanje novca na iznos od 10.000 dinara“, što se u tekstu našeg portala i ne navodi kao „odluka vlasti u Prištini“, već su prenete izjave građana da ne mogu da podignu više od 10.000 dinara, jer je zbog zabrane dinara i dva neuspela pokušaja dostavljanja dinara na Kosovo u poslednjih par nedelja, odnosno zbog ograničene količine novca - ograničen i iznos koji mogu da podignu korisnici socijalne pomoći.

Centralna banka je u odgovoru Reporteriju navela da nisu uvedena nikakva ograničenja kad je podizanje novca u pitanju.

"Obaveštavamo vas da se povlačenje i deponovanje sredstava vrši prema važećoj Uredbi, istom za sve, a CBK nije uvela nikakva dodatna ograničenja u tu svrhu. Stoga vas obaveštavamo da je ovakva objava netačna i neistinita“, navodi CBK.

Međutim, iako je Srbija danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnika socijalne pomoći i dečijeg dodatka, građani u srpskim sredinama na severu preneli su da nisu mogli da podignu više od 10.000 dinara, dok oni na centalnom Kosovu nisu bili u mogućnosti da podignu ni ograničen iznos, zbog višednevnog nedostavljanja dinara u Gračanicu.  

"Isplata je ograničena na 10.000 dinara. Osećam se veoma ugroženim, ovde sam 26 godina i ne planiram da odem. Odluke prištinskih vlasti su apsurdne, i imaju za plan tiho iseljenje Srba. Nadam se i da ćemo se odupreti i ostati", rekao je za Kosovo onlajn mladić iz Severne Mitrovice.

Prema rečima Srba iz centralnog Kosova, u njihovim sredinama situacija je još teža.

"Radiš, a svoju platu ne možeš da podigneš", istakla je meštanka Gračanice.

Izjave građana o dramatičnoj situaciji zbog nedostatka novca, preneo je danas i Radio Slobodna Evropa.

"Mira iz Gračanice – većinske srpske opštine u blizini Prištine – nije dobila socijalnu pomoć i dečije dodatke jer su joj radnici pošte rekli da nema novca. Ova pošta radi po sistemu Srbije i tu se mogu ostvarivati prihodi u dinarima koji se izdvajaju iz budžeta Srbije", piše RSE.

Navode i da poštari u Severnoj Mitrovici takođe poručuju svojim korisnicima da nemaju novca za uplate.

Prema rečima građana, zaposleni u Poštanskoj štedionici obaveštavaju ljude da u toku dana mogu da podignu 10.000 dinara, odnosno 100 evra.