Arsić: Podneli smo zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke CBK o dinaru

Vasilije Arsić
Izvor: Kosovo Online

Advokat Vasilije Arsić istakao je za Kosovo onlajn da je danas sa kolegama podneo zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 35 Uredbe Centralne banke Kosova o zabrani prometa dinara u platnom prometu Kosova.

"Smatram da je ta Uredba protivzakonita i protivustavna jer Centralna banka nema mandat da donosi te vrste odluke zato što se valuta u skladu sa Ustavom Kosova reguliše zakonom. Na Kosovu još nije donet zakon koji reguliše valutu koja će biti u opticaju, a pritom postoji uredba Unmika koja je još uvek na snazi od 1999. godine koje regulišu da je dinar valuta koja je prihvatljiva i koja funkcioniše u platnom prometu uz neke nadoknade", rekao je Arsić.

Ističe da je član 35 Uredbe CBK ugrozio osnovna ljudska prava Ustavom zagarantovana srpskoj zajednici. 

"Tom uredbom je povređeno pravo na život, pravo na dostojanstvo, pravo na imovinu. Ljudi koji ostvaruju primanja iz centralne Srbije ne mogu da ostvare pravo na život zato što nemaju sredstva na život. Ne mogu da ostvare pravo na imovinu koja su stekli na osnovu plata i penzija. U skladu sa tim, smatrmo da su povređena osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom i tražimo da Ustavni sud, član 35 te pomenute Uredbe poništi, a u međuvremenu smo tražili privremnu meru, dok ne bude doneta odluka Ustavnog suda o oceni ustavnosti te uredbe, da se dinar kao platežno sredstvo dozvoli na Kosovu u upotrebi", rekao je Arsić.

Njegov kolega, advokat Dragutin Nenezić, koji je takođe jedan od podnosioca zahteva, izjavio je za naš portal da se sada čekaju dalji koraci suda. 

"Sad čekamo presudu. Očekujemo da Ustavni sud stavi van snage Uredbu, posebno član 35 koji je za Srbe problematičan. Odgovor na zahtev ili na predlog za privremenu meru verujem da ćemo dobiti u što kraćem vremenskom intervalu, ali za ostalo treba više vremena. Sve će ići svojim proceduralnim tokom, potrebno je vreme da sve uđe u sudski tok. Zvaće nas na ročišta i obaveštavati o daljim koracima. Ustavni sud je jedini nadležan za to", kazao je Nenezić.