CBK ponavlja da nema ograničenja za podizanje dinara, i dalje ne kažu ima li ga dovoljno za isplate

Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Centralna banka Kosova saopštila je danas u demantiju dostavljenom našoj redakciji da nisu tačne tvrdnje da su "prištinske vlasti donele odluku da ograniče povlačenje iz banaka sume novca na 10.000 dinara", što su, kako navode, "tvrdnje Kosovo onlajna" u tekstu objavljenom juče.

Međutim, u tekstu na koji se poziva CBK nigde se ne pominje da je limit za podizanje novca odredila CBK, već da građani nisu mogli do svog novca zbog smanjene količine dinara na Kosovu, kao direktne posledice Uredbe CBK i dva neuspela pokušaja Narodne banke Srbije da dostavi novac iz Srbije na Kosovo, preko kompanije Henderson, o čemu smo takođe izveštavali. 

Što se tiče limita za podizanje novca, u tekstu “Zbog uredbe CBK meštani srpskih sredina danas nisu mogli da podignu socijalnu pomoć, građani krive Kurtija” citirane su izjave građana sa kojima su razgovarali naši reporteri. Naime, prema rečima građana iz Severne Mitrovice i Leposavića, gde su bili formirani redovi ispred pošti i bankomata, juče je isplata novca bila ograničena na 10.000 dinara.

U saopštenju CBK stoji i da se povlačenje i deponovanje sredstava vrši u skladu sa Uredbom koja je na snazi, “isto za sve” i da CBK nije uvela nikakva dodatna ograničenja za ovu svrhu.

U nastavku prenosimo integralno reagovanje CBK dostavljeno našem portalu:

Tvrdnje Kosovo Online u članku „Zbog uredbe CBK meštani srpskih sredina danas nisu mogli da podignu socijalnu pomoć, građani krive Kurtija” da su “prištinske vlasti” donele odluku da ograniče povlačenje u iznosu od 10 hiljada dinara, nisu tačne. Obaveštavamo vas da se povlačenje i deponovanje sredstava vrši u skladu sa Uredbom na snazi, isto za sve, a CBK nije uvela nikakva dodatna ograničenja za ovu svrhu. CBK obaveštava da je ovo obaveštenje netačno i neistinito.

Sto se tiče CBK, već smo dali pojašnjenja Uredbe o Gotovinskim operacijama: https://bqk-kos.org/wp-content/uploads/2024/01/FAQ-Uredba-o-Gotovinskim…].

Takođe, Olakšani Plan daje detalje o rokovima za sprovođenje Uredbe:

https://bkk-kos.org/cbk-plan-za-jednostavnju-implementaciju-uredbe-o-go…].

https://bkk-kos.org/cbk-je-pokrenula-besplatnu-liniju-za-gradjane-0800-…