Čeku: Ne plašimo se istorije, Devinu kuću treba obnoviti

Hajrula Čeku
Izvor: Reporteri

Ministar kulture Hajrula Čeku rekao je da kuću Džafera Deve u Južnoj Mitrovici treba obnoviti jer je u lošem stanju, kao i da se Kosovo ne plaši istorijskih činjenica i da je u svakom trenutku spremno da se pozabavi "mračnom stranom svoje istorije", prenosi Reporteri.

On je na konferenciji za novinare rekao da "debata o Džaferu Devi, koji je bio nacistički kolaboracionista, vodi poreklo iz Srbije".

"Debata poslednjih dana vodi poreklo iz Srbije i jasno je, paradoksalno, da država koja ima državnu politiku negiranja genocida i rehabilitacije zločinaca ima tendenciju da fabrikuje narativ prikazujući Kosovo kao poricatelja holokausta", kaže Čeku.

Naveo je da je to “lažni narativ koji dolazi iz Srbije, jer su istorijske činjenice tvrdoglave i nisu na strani Srbije".

Ministar je rekao da je po tom pitanju dao pojašnjenja međunarodnim partnerima.

Čeku kaže da posle restauracije spomenik može da posluži kao dodatni prostor za istorijsku debatu, ali da “jednom moramo da zaštitimo spomenik“.

"Ne plašimo se ni istorijskih činjenica. U svakom trenutku smo spremni da se pozabavimo mračnom stranom naše istorije", dodao je ministar.

Ne treba zaboraviti da su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija juče objavili da su obustavili radove na kući Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

"Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana", navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost UNDP i EU.