Čeku: Plaćamo visoku cenu jer nije bilo ulaganja u energetski sektor

Etem Čeku
Izvor: Klan Kosova

Bivši ministar energetike i rudarstva Etem Čeku rekao je da je situacija sa strujom na Kosovu iz dana u dan sve teža zbog neulaganja u energetski sektor, kao i da kriza ne može lako da se prevaziđe, prenosi Kljan Kosova.

"Situacija na Kosovu je sve gora, pad blokova stvara tešku situaciju. Drugi razlog je što nismo investirali u energetski sektor, nema novih kapaciteta, blokovi Kosovo A su blokovi koji ne mogu da donesu stabilnost. Plaćamo skupu cenu jer nismo imali ulaganja u energetski sektor, posebno u oblasti lignita. Bojim se da će se kriza produbiti, to nije kriza koja se može lako prevazići", rekao je Čeku.

Naveo je da su subvencije koje je dala vlada u tom sektoru samo privremeno rešenje.

"Ovaj oblik kojim se planira kupovina struje, subvencionisan sa 75 miliona evra, brze su, hitne intervencije, ali ne rešavaju problem. Ova politika danas za sutra je pogrešna politika, pogledajte koliko miliona evra se spaja za nekoliko meseci u energetici, a koliko će još biti spojeno", dodao je on.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko alternativa koje se mogu iskoristiti za izlazak iz te situacije. 

"Mora se napraviti dugoročna strategija, moraju se graditi novi blokovi u koncepciji bloka Kosovo A, moramo imati alternativnu energiju u proizvodnji, moramo naći dogovor sa Albanijom", naveo je Čeku. 

Smatra da se povećanjem tarifa za energente pokušava, s jedne strane, ublažiti situacija, ali da se, prema njegovim rečima, s druge strane nanosi šteta potrošačima.

On je dodao da energetski sektor ne može da se zasniva na blokovima koji su iz 60-ih godina. Prema njegovim rečima, Kosovo će još dugo plaćati cenu zaustavljanja izgradnje novih blokova.

Bivši ministar je rekao da povećanje cena energenata ne obezbeđuje nesmetano snabdevanje energentima.