Čelić: Suština odluke CBK ukidanje svih srpskih institucija, od vrtića do univerziteta

Dusko Čelić
Izvor: Kosovo Online

Od danas na snagu formalno stupa odluka Centralne banke Kosova o evru kao jedinoj zvaničnoj valuti na Kosovu, a profesor Duško Čelić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kaže da je suština te odluke zapravo ukidanje svih srpskih institucija na području Kosova.

Profesor Čelić je za Kosovo onlajn ukazao da je ovaj scenario najavljen još sredinom 2017. godine kada je u kosovskoj štampi objavljeno da će sve, kako u Prištini kažu, srpske paralelne institucije, odnosno sve institucije čiji su osnivači ili vlada Srbije ili drugi javni entiteti iz Srbije, biti "integrisane", odnosno ukinute pre nego što bude doneta bilo kakva odluka u Prištini o Zajednici srpskih opština.

"Baš tako je rečeno sredinom 2017. godine i ovo što imamo ovih dana, upravo je reč o tome", kaže Čelić.

Dodaje da se ova odluka CBK pogrešno u javnosti tumači kao odluka o ukidanju dinara, a reč je zapravo o ukidanju platnog prometa Republike Srbije.

Čelić pojašnjava da su sve srpske institucije koje su dosad delovale u sistemu Republike Srbije koristile isključivo taj platni promet, sve aktivnosti su išle preko tog platnog prometa, preko Poštanske štedionice i Pošte Srbije, do juče zatvorene Komercijalne banke.

Te institucije su obavljale platnoprometne usluge, kaže Čelić i precizira da su one te koje su mogle da kupuju, prodaju, isplaćuju zarade radnicima, podižu novac za materijalne troškove...

"Od danas formalno to ne može da se radi, mada čujemo iz Prištine da će biti ostavljen neki prelazni period. Suština ove odluke je zapravo ukidanje svih srpskih institucija na području Kosova i Metohije, tu pre svega mislim na obrazovanje, na svim nivoima, od vrtića do univerziteta, na zdravstvo, na institucije socijalne zaštite, na institucije kulture, na Poštu Srbije. To se čini u ovom periodu upravo da bi se obesmislila Zajednica srpskih opština", kazao je Čelić.

Kako objašnjava, to se radi upravo sada kako bi onog časa kada dođe red na ZSO, iako je, kako primećuje, red odavno prošao još pre 10 godina, ona praktično ne bude imala ikakve nadležnosti.

"Ideja Beograda je bila da sve srpske institucije nastave da funkcionišu u sistemu Zajednice srpskih opština, međutim, ovom merom Priština, odnosno Kurti, to praktično onemogućava", zaključuje on.

Profesor Čelić kao profesor Univerziteta kaže da postoji velika zabrinutost i nastavnika i saradnika i studenata kako će Univerzitet nastaviti da funkcioniše.

Navodeći da je Univerzitet jedan od ključnih stubova Srba ne samo na Kosovu i Metohiji, nego generalno za naš narod, poručuje da je neophodno da Vlada Srbije učini sve što je u njenoj moći da sačuva srpske institucije uključujući i srpski univerzitet, odnosno Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.