EU o ukidanju dinara: Zabrinuti zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na kosovske Srbe

EU
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske unije je danas upozorio da će odluka CBK o ukidanju dinara uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije i apelovao da Kosovo obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi EU.

Evropska unija, navodi se u saopštenju potparola EU, prima na znanje uredbu Centralne banke Kosova, koja danas treba da stupi na snagu. Uredba ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, da obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja.

"EU napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije. EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", navodi se u saopštenju.

Iz EU upozoravaju da kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

"EU apeluje na Kosovo da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji vodi EU", poručuju iz EU.