Ćerkini: Kosovo nema pravo da tuži Srbiju za genocid, to je bacanje prašine građanima u oči

Bajram Ćerkini
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Udruženja "Glas roditelja" Bajram Ćerkini kaže da Kosovo nema pravo da tuži Srbiju za genocid jer nije članica Ujedinjenih nacija, prenosi Front onlajn.

Prema njegovim rečima, političari drže kao taoce porodice nestalih i ništa ne preduzimaju.

“Nemaju pravo jer nismo članica UN. Nas drže kao taoce, po pitanju nestalih ne preduzimaju ništa, to je samo politička stvar, odnosno bacanje prašine građanima u oči”, kaže Ćarkini.

Govoreći o ratnoj odšteti, Ćerkini kaže da se to neće dogoditi ni nakon 100 godina, navodeći primer Nemačke.

“Znate li koliko je godina trebalo Nemačkoj da naplati ratnu odštetu, a Srbija je danas jača nego što je bila. Da li će Kosovo posle 100 godina uspeti da ostvari ono što su pomenuli? To ne vraća članove porodice”, kaže on.

Ćerkini kaže da mu je američki ambasador Džefri Hovenijer na sastanku pre nekoliko dana rekao da kosovske institucije nisu bile efikasne u zahtevima za pronalaženje nestalih.

„Mi smo taoci ove opake politike, prvo domaće, a sada i međunarodne. Pre nekoliko dana imao sam sastanak sa američkim ambasadorom Hovenierom, gde sam otvoreno pitao zašto nam ne pomažete kada imamo imena i prezimena, šifre gde su naši ljudi locirani? Znate li šta mi je rekao? Rekao je da je pre dva dana imao sastanak sa Međunarodnim crvenim krstom i da treba njima da se obratimo. Rekao mi je da Kosovo još nije poslalo zahtev, a naši kažu da je kriv Beograd", kaže Ćerkini.