Eljezi: CIK ce uskoro odlučiti o pitanju koje će biti postavljeno građanima u četiri opštine na severu

CIK
Izvor: Kosovo Online

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valjmir Eljezi rekao je da će CIK na jednoj od narednih sednica odobriti dizajn i sadržaj glasačkog listića, kao i odlučiti o konkretnom pitanju koje će biti stavljeno na glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, prenosi Telegrafi.

"Centralna izborna komisija nastavlja sa pripremama, organizacijom procesa glasanja koje će biti održano 21. aprila u četiri opštine na severu Kosova. Prema planovima, CIK će uskoro odobriti dizajn i sadržaj glasačkih listića, koji će se koristiti u procesu glasanja 'za' ili 'protiv' smene gradonačelnika sa njihovih pozicija. Koje će konkretno pitanje biti stavljeno na glasanje odlučiće CIK", rekao je Elezi.

Na pitanje KosovaPresa, koja je razlika između ovog procesa glasanja i drugih izbornih procesa na Kosovu, Eljezi je rekao da građani neće birati kandidate za predsednika, već će odlučivati o postojećim.

"Da, ovo je proces koji se prvi put organizuje u Republici Kosovo. Dakle, gde će se građani sa pravom glasa svojim glasom izjasniti da li su 'za' ili 'protiv' smene gradonačelnika sa funkcije. Pošto se radi o procesu koji se organizuje prvi put, postoje razlike u odnosu na izborne procese koji su organizovani u prošlosti. Kao što je poznato, nije postojao rok za overu kandidata i političkih subjekata, kako to obično biva u izbornom procesu. Shodno tome, građani neće birati kandidate za gradonačelnika, već će odlučivati o smeni ili ostanku postojećih", rekao je Elezi.