CIK obezbedio alternativne lokacije za glasanje o razrešenju gradonačelnika

cik.jpg
Izvor: Kosovo Online

Centralna izborna komisija obezbedila je alternativne centre nakon što su direktori na severu odbili da stave na raspolaganje škole za mesta za organizovanje glasanja 21. aprila o razrešenju gradonačelnika u četiri opštine, prenosi Koha.

Centralna izborna komisija obezbedila je još oko 10 biračkih mesta za sprovođenje postupka razrešenja gradonačelnika u četiri opštine na severu sa srpskom većinom.

Od 43 biračka centra koje je planirao CIK, 33 nisu stavljena na raspolaganje, zbog protivljenja direktora srpskih škola u tim opštinama.

Član CIK-a iz redova Demokratske partije Kosova Arianit Eljšani, rekao je za Kohu da su do sada dobili potvrdu za obezbeđivanje ukupno oko 20 biračkih centara. 

"Do sada je stiglo oko 20 potvrda o prostorima i verujem da će negde biti doneto, ali ne mogu tačno da kažem da li ih ima 22 ili 23 ili koliko, ali oko 20 biračkih centara od planiranih 43", rekao je Eljšani.

Naveo je da ti birački centri neće biti u kontejnerima, kao kada se glasalo za sadašnje albanske gradonačelnike 23. aprila 2023. godine, već na javnim površinama, u sportskim halama i imovini Kosova.

Članovi CIK-a su u sredu insistirali na otvaranju svih biračkih centara na severu, uprkos protivljenju direktora srpskih škola.

Ukoliko CIK zatraži da se te škole stave na raspolaganje, ministar Dželjalj Svečlja rekao je da će policija ispuniti zahtev. 

"Mi podržavamo svaku odluku Centralne izborne komisije da se ovi izbori organizuju, dobro, bezbedno i mirno. Svaki pravni zahtev koji nam stigne od Centralne izborne komisije, spremni smo, kao što verujem da su i sve druge institucije Republike Kosova, spremne da pomognu", rekao je Svečlja danas nakon sednice vlade.

Srbi na severu Kosova su najavili da će bojkotovati proces koji su pokrenuli za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, navodeći više razloga, poput broja birača, posmatranja procesa kamerama i drugih.

Za razrešenje predsednika opština, prema uputstvu Ministarstva za lokalnu samoupravu, potrebno je 50 plus jedan odsto biračkog tela u određenoj opštini.

Ukoliko bi glasanje bilo uspešno, organizovali bi se novi izbori u te četiri opštine.