CIK odlučio: Biračka mesta ubuduće pod video nadzorom, najpre na severu Kosova

CIK
Izvor: Kosovo Online

Na mestima gde će se 21. aprila glasati o smeni gradonačelnika četiri opština na severu Kosova biće postavljene kamere, saopštila je Centralna izborna komisija, a pojedini članovi, iako su glasali za ovu odluku, imaju sumnju da li je ona u skladu sa zakonom.

Odluka o video nadzoru važiće, kako je dodato, za sve izbore na Kosovu.

Član CIK-a iz Demokratske partije Kosova Iljir Gaši rekao je da po tom pitanju postoji dilema.

"Iako sam glasao za, imam dilemu u vezi sa pitanjem postavljanja kamera na biračkim mestima. Da li je to u skladu sa kosovskim zakonima, da li predstavlja zadiranje u privatnost... Ne znam da li je to u potpunosti u skladu sa našim pravnim okvirom“, rekao je Gaši.

 Član CIK-a Alban Krasnići, sa druge strane, kaže da je ovakva odluka predviđena dvema uredbama, te da je tajnost glasanja neupitna.

"Novi zakon je naložio obavezu CIK-u da poveća transparentnost tokom procesa glasanja i prebrojavanja. Na tome je zasnovana i ova odluka. Naravno, jasno je da se čuva tajnost glasanja, postavljaju se u forme i pozicije gde je obezbeđen nesmetan tok procesa i za koje god okolnosti nam sutra bude potrebno, za rezultate ili druge aspekte, to je rešivo. To se sada radi po prvi put, ali mi smo usvojili pravilnik i nastaviće da se koristi i u drugim izbornim procesima“, rekao je Krasnići.

Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krieziu naveo je da nemaju informaciju da li je odluci prethodila analiza situacije.

"Ne znamo da li je odluci CIK da postavi kamere na biračkom mestu prethodila analiza situacije i da li je zasnovana na dosadašnjim iskustvima i praksi. Trenutno je ovaj proces složen i ne znamo sve detalje o efektima koji će imati, kao što su finansijski trošak, izazovi za korišćenje i dodatna vrednost koju će potencijalno dati procesu“, rekao je Krieziu.

On je dodao da odluka, ukoliko se donese u skladu sa standardima, ne krši ljudska prava, ni tajnost glasanja.

On je rekao da CIK ima dovoljno pravne podrške da donese tu odluku, iako tako nešto nije precizirano u Zakonu o izborima.

"Praksa korišćenja kamera na biračkim mestima prisutna je i u zemljama sa stabilnom demokratijom. Ako je njihovo postavljanje urađeno u skladu sa standardima, to ne bi trebalo da krši ljudska prava niti tajnost glasanja. Međutim, upotreba kamera nije univerzalni standard za povećanje izbornog integriteta. Naš Izborni zakon to ne precizira, ali u svakom slučaju, u okviru povećanja izborne transparentnosti i integriteta, CIK ima dovoljno pravne podrške da donese takvu odluku“, rekao je on.