CIK odobrio postavljanje kamera na biračkim mestima na severu

CIK
Izvor: Kosovo Online

Na sednici Centralne izborne komisije danas je između ostalog bilo reči o zakonitosti postavljanja kamera na biračkim mestima za izbore koji će biti održani u četiri opštine na severu Kosova 21. aprila, piše Telegrafi.

Na sednici je rečeno da svi birački centri u četiri opštine na severu ispunjavaju zakonske kriterijume za svoju lokaciju, dok mali broj nema lak pristup za osobe sa posebnim potrebama. Član CIK-a Arijanit Eljšani predstavio je izveštaj navodeći da je inovacija tehnička podrška kamerama na biračkim mestima.

“To je nešto novo što se uspostavlja, tehnička podrška za kamere na biračkim mestima, budući da smo u procesu instaliranja kamera koje će snimati proces glasanja unutar biračkih mesta. Moramo imati izvođača koji će nam pomoći da instaliramo ove uređaje, ali i da bude u funkciji kako bi bilo koji tehnički problem koji bismo mogli imati u postavljanju ovih kamera brzo rešili“, rekao je Eljšani.

Član CIK-a Iljir Gaši izražava skepticizam u pogledu toga da li je postavljanje kamera kompatibilno sa aktuelnim zakonima Kosova.

“Imam dilemu, ne znam da li je to u potpunosti u skladu sa našim zakonskim okvirom jer bi to bilo u redu za birački centar, ali imam dileme za biračka mesta. Uprkos činjenici da sam glasao za jer nisam želeo da se odvajam, možda se u budućnosti možemo suočiti sa mogućom žalbom“, rekao je Gaši.

Eljšani je ukazao da su ove specifikacije samo za tehničku podršku.

„Ove specifikacije su samo za tehničku podršku koja će biti pružena, jer je to posebna procedura koja će biti razvijena za upotrebu i zaduživanje od CIK-a Albanije za koji imamo memorandum o saradnji i oni će zadužiti kamere za snimanje unutar biračkog mesta. Ovo pitanje u vezi sa predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima na nacionalnom nivou zahteva posebne procedure. Ovo je svojevrsno pilot testiranje koje radimo za korišćenje ovih kamera unutar biračkih mesta”, rekao je on.

Aljban Krasnići kaže da će kamere biti postavljene u formu i položaj kako bi očuvale nesmetan tok procesa.

“Novi zakon je dao obavezu CIK-u da poveća transparentnost tokom procesa glasanja i prebrojavanja i to se zasniva na toj transparentnosti. Naravno, čak i u drugim zemljama koje koriste ovaj obrazac, jasno je da je tajnost glasanja ovde očuvana”, rekao je on.

Članovi CIK-a su odobrili pregled i odobravanje tehničkih specifikacija za instalaciju i usluge tehničke podrške kamera na biračkim mestima.

Objavljeno je i saopštenje u vezi sa procesom regrutovanja privremenog osoblja, za proces glasanja za ili protiv smene gradonačelnika sa funkcija u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Do sada je, kako se navodi, prijavljeno 64 osoba za 25 radnih mesta.