Čitaku: Kurti nema političko ni moralno pravo da drži građane u neizvesnosti

Vljora Čitaku
Izvor: Reporteri

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku rekla je da je jedina dosledna stvar kod kosovskog premijera Aljbina Kurtija nedostatak doslednosti i transparentnosti u procesu dijaloga sa Srbijom, piše Teve 1.

Čitaku je izjavila da je ranije uspostavljena tradicija da premijeri i glavni pregovarači redovno izveštavaju Skupštinu Kosova nakon svake runde razgovora u Briselu.

"Ovo su vitalni i veoma važni procesi za zemlju, odlučuje se o evroatlantskoj budućnosti naše zemlje. Premijer nema pravo da se ponaša sa takvim prezirom prema građanima Kosova. Nema ni političko ni moralno pravo da građane Kosova drži u stanju uznemirenosti zbog onoga o čemu se razgovaralo u subotu", rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, Kurtijev najveći problem je "arhiva vesti".

"Premijer, posebno u vezi sa dijalogom, ima najveći problem sa samim sobom i sa arhivom vesti koju je napravio tokom godina dok je bio u opoziciji. Premijer Kurti kao profil izgrađen je negiranjem, sabotiranjem i ocrnjivanjem svakog premijera koji sedi za pregovaračkim stolom. Kada se činjenice promene, menjaju se i stavovi. Premijer je rekao da neće sesti za sto bez izvinjenja Srbije, bez plaćanja ratne odštete i niza kriterijuma koje je sam naveo, čak i nakon što je postao premijer", dodala je Čitaku.