Čitaku: Kurtijeva poseta SAD studijska, ne zvanična

Vljora Čitaku
Izvor: Ekonomia Online

Zamenica lidera Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kazala je da je poseta premijera Kosova Aljbina Kurtija SAD-u neefikasna i da visoki zvaničnik ne treba sebi ne sme da dozvoli luksuz da se toliko boravi u jednoj zemlji, prenosi Reporteri.

"Poseta premijera Kurtija Sjedinjenim Državama, sa vrlo malim izuzecima, bila je nejasna i više je ličila na studijsku posetu nego na zvaničnu posetu premijera. Za sadašnjeg premijera je bez presedana da sebi priušti luksuz da dugo ostane u SAD kako bi istražio i ostvario 'svoje snove'. Premijer mora da ima precizan, konkretan i zvaničan dnevni red. Ipak, svakako mi je drago što se premijeru sviđa Amerika, ali može je posetiti i na odmoru. Ima funkciju premijera i trebalo bi da bude na Kosovu", rekla je Čitaku.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije kaže da su posete institucionalnih lidera Sjedinjenim Američkim Državama dobrodošle, ali da su potrebni konkretni rezultati.

"Ako ovi sastanci nemaju efekta, ili rezultata, sam razlog posete ili efikasnost je nejasan. Stoga moramo da vidimo da li će ove inicijative, sastanci i posete koje su održane imati bilo kakav efekat u praksi sa bilo kojim rezultatom kao što je bilo kakvo postizanje ekonomskih, kulturnih, političkih sporazuma ili jačanje kosovske pozicije na međunarodnoj areni", naglašava Fetahu.

Ovo je Kurtijeva prva zvanična poseta Sjedinjenim Državama otkako je preuzeo dužnost premijera početkom prošle godine.