Čitaku o odlasku Eskobara: Kurtijeva vlada nema veze sa odlukama Stejt departmenta

Vljora Čitaku
Izvor: Reporteri

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku ukazala je, povodom odlaska Gabrijela Eskobara sa funkcije specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, da Stejt department ima svoj način funkcionisanja i da predstavnici vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija nemaju nikakv uticaj na američku kadrovsku politiku.

Čitaku je naglasila da je američka politika dosledna i da će Eskobar dobiti svog naslednika.

"Mogu da shvatim da ne razumemo svi kako funkcioniše Stejt department. Međutim, kada histerija i propaganda utiču na predstavnike Kurtijeve vlade, koji misle da imaju moć da diktiraju kadrovsku politiku u SAD, onda imamo posla sa obmanama i političkom bedom", navela je Čitaku.

Stejt department, kaže - nije odbor KEK-a, gde se o svemu pitaju pojedinci.

"I posle Eskobara, doći će Eskobar. Američka spoljna politika je dosledna, ne diktira je jedan pojedinac", zaključila je Čitaku.

Američki Stejt department demantovao je navode da će zamenik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar biti smenjen sa funkcije izaslanika za Zapadni Balkan. Kako naglašavaju, očekuje se da će Eskobar biti poslat na drugo radno mesto što je redovna praksa sa svim karijernim diplomatama koji menjaju funkcije rotacijom svake četiri godine.

Kontroverza oko Eskobara počela je izveštajem Frontlajnera od 22. marta, u kojem se navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u osetljivom dijalogu Kosova i Srbije.

Stejt department je demantovao tvrdnje objavljene na sajtu Frontlajner, kvalifikujući ih kao lažne.