Frontlajner: Eskobar smenjen sa dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan

Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar razrešen je dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan, tvrdi portal Frontlajner.

"Smena je usledila nakon temeljnog istražnog rada magazina Frontlajner, koji je otkrio moguće sukobe interesa i doveo u sumnju njegov diplomatski integritet. Potvrda Eskobarove smene stigla je od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što se Vudi Džumšiti, glavni urednik tog medija, pojavio u televizijskoj emisiji u kojoj je govorio o vitalnoj ulozi štampe u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada izazivaju uticajne ličnosti", piše portal.

Kontroverza oko Eskobara počela je izveštajem Frontlajnera od 22. marta, u kojem se navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u osetljivom dijalogu Kosova i Srbije.

Ovaj dijalog je od ključnog značaja za mir na Balkanu, regionu ošamućenom etničkim sukobima i političkom nestabilnošću.

O implikacijama ovih navoda dalje se raspravljalo u emisiji Juronjuz Albanija, gde je Džumšiti bio panelista. Glavna tema razgovora bio je kvalitet informativnog izveštavanja i posledice koje novinari trpe, poput klevetničkih kampanja, za svoj istraživački rad. Tokom emisije, Džumšiti je istakao važnost jačanja upravljanja medijima i internih kapaciteta za poboljšanje integriteta i otpornosti novinara.

Ubrzo nakon ovog televizijskog pojavljivanja, izvor u američkom Kongresu obavestio je Džumšitija o Eskobarovoj smeni.

"Ovaj potez američke vlade ukazuje na ozbiljnost optužbi i uticaj medijskog nadzora na diplomatsku praksu. Istraživačka ispostava Frontlajnera u Londonu je odmah zatražila komentare od različitih američkih subjekata, uključujući Ambasadu SAD u Prištini, Kancelariju za strateške komunikacije u Briselu i Stejt department SAD, kako bi dobili jasnoću o situaciji i budućnosti američke diplomatije na Balkanu. Uprkos višestrukim upitima, do ove objave nije bilo odgovora. Tišina postavlja pitanja o transparentnosti i spremnosti vlade SAD da se javno pozabavi pitanjima koja su pokrenuta u izveštajima Frontlajnera", konstatuje portal koji ukazuje da je bio meta napada nevladinih organizacija koje podstiče ambasada SAD u Prištini posle objave ove informacije.

Implikacije Eskobarove smene, dodaje, su dalekosežne i potencijalno utiču na američke strategije na Balkanu i na širi međunarodni diplomatski pejzaž.

Ovaj slučaj takođe naglašava tekuće rizike i izazove sa kojima se suočavaju novinari širom sveta, potvrđujući potrebu za snažnom zaštitom i podrškom štampi u njihovoj ključnoj ulozi čuvara demokratije.

Otpuštanje Eskobara je, smatra Frontlajner, svedočanstvo moći štampe i njene nezamenljive uloge u funkcionalnoj demokratiji.

Dopisnik Al Džazire Balkan iz Vašingtona Ivo Puljić napisao je na društvenoj mreži "X" da Eskobar od sredine ovog meseca više neće biti zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, niti izaslanik za Zapadni Balkan

“Navodno će biti nominovan za jednu od ambasadorskih pozicija. Gde li”, pita Puljić.