Član predsedništva Samoopredeljenja: Neće biti ZSO dok smo mi na vlasti

Artan Abraši
Izvor: Kosovapress

Pokret Samoopredeljenje poručuje da neće osnivati Zajednicu srpskih opština, uprkos međunarodnim zahtevima i pritiscima, prenosi Kosovo pres. 

Kažu da im dijalog sa Srbijom oko konačnog sporazuma nije hitan, dok procenjuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Član Predsedništva Pokreta Samoopredeljenja Artan Abraši kaže da neće biti Zajednice srpskih opština na Kosovu sve dok je Pokret Samoopredeljenje na vlasti.

“Pokret Samoopredeljenje ima jasan stav u vezi sa zajednicom srpskih opština. Ova tačka sporazuma koja je sklopljena u prošlosti je u problemu sa Ustavom Kosova. Smatramo da je taj predlog za osnivanje ovog entiteta štetan za unutrašnje funkcionisanje Republike Kosova, krši bitne elemente naše države. Pokret Samoopredeljenje već je formirao politički stav prema ovom predlogu, a to je da neće postojati Zajednica srpskih opština na Kosovu, sve dok je Pokret Samoopredeljenje na vlasti", rekao je Abraši. 

Pokret Samoopredeljenje upozorava da će se reciprocitet prema Srbiji primeniti i u drugim oblastima, osim registarskih oznaka vozila. 

Navode da će reciprocitet biti glavni pristup u odnosima Kosova prema Srbiji i da će sve tarifne i političke barijere istom merom uzvratiti Srbiji. 

Abraši navodi da će prvo napraviti ravnotežu postignutih sporazuma u Briselu, a zatim će sve barijere i prepreke koje Srbija pravi Kosovu, isto koristiti i Kosovo.

"Reciprocitet će biti glavni pristup kako će se Kosovo odnositi prema Srbiji. Moramo prvo napraviti balans do sada postignutih sporazuma u Briselu, videćemo koji se sporazumi sprovode, koje su barijere i prepreke koje Srbija ima prema Kosovu, bile one tarifne ili političke barijere. Kosovo će zatim istom merom uzvratiti Srbiji. U slučajevima kada vidimo da postoji promena pristupa, to će se odraziti i sa naše strane. Reciprocitet je jedini i pravi pristup sa kojim ćemo se suočiti sa Srbijom", kaže Abraši, poslanik iz stranke kosovskog premijera Aljbina Kurtija. 

Smatra da je sporazum sa Srbijom o registarskim tablicama vozila povoljan, a da Kosovo prvi put ima dostojanstvenu zastupljenost u procesu dijaloga.

"Sporazum je naravno povoljan. Kosovo po prvi put ima mnogo dostojanstveniju zastupljenost u ovim procesima. Radi se o dogovoru koji je učvrstio našu poziciju prema Srbiji, jer ne možemo reći da smo do sada imali tako nešto. Svi ustupci koji su napravljeni u prošlosti bili su na štetu Kosova. Verujem da smo već dobili međunarodnu podršku, ovde vredi pomenuti američku podršku", kaže Abraši. 

Naveo je da Kurtijeva vlada neće žuriti u dijalog sa Srbijom, dok predsednik Srbije stalno govori da neće priznati nezavisnost Kosova.

“Moramo biti realni, posebno nakon stalnih javnih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji uvek vodi računa o razjašnjavanju stava Srbije prema Kosovu, kada kaže da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. To je za nas problematično i pitanje je o čemu razgovarati sa Srbijom. Nećemo žuriti, pogledaćemo koja pitanja možemo da rešimo, ali konačni cilj Kosova u ovom procesu je priznanje”, rekao je Abraši.

misterNO
02. Oktobar 2021.
Da Srbija neće nikad da vas prizna, tu si u pravu 100%. Za zajednicu srpskih opština, i da nećete da je osnujete dok ste vi na vlasti…smeš da se kladiš? 😉😂🤣🤣
tosa
02. Oktobar 2021.
Pa, kako ste krenuli sa jednostranim akcijama i to bez podrske Amerike (svako zna sta znaci kada je Eskobar rekao da ste ih iznenadili, to je, diplomatskim recnikom poruka da vise ne radite tako nesto), sve nesto mislim da i ova vasa vlast, bas kao i prosla, nece bas dugo da potraje (bez obzira koliku podrsku imala medju narodom)...