Vučić: U budućnosti neće biti ovakvih akcija Albanaca, ZSO prioritetna tema na sledećem sastanku u Briselu

Aleksandar Vučić
Izvor: Printskrin

Predsednik Srbije potvrdio je na konferenciji za medije u Nišu da je u Briselu postignut sporazum o deeskalaciji krize na severu Kosova.

"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja kojim sam lično zadovoljan i smatram da je važno za našu stranu", poručio je Vučić.

Po njegovim rečima dve strane su se dogovorile da se Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada, do 2. oktobra

"Kfor će na Jarinje i Brnjak postaviti svoje snage i pre tog roka i ostaće dve nedelje kako bi obezbedili sigurnost", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, od 4. oktobra se uspostavlja takozvani "stiker režim", sa nalepnicama za automobile, kao, kako je dodao, privremena mera do konačnog rešenja o čemu će se tek voditi razgovori u Briselu.

"Radna grupa koju će činiti predstavnici EU Beograda i Prištine ustanoviće konačno rešenje za šest meseci počev od 20. oktobra", dodao je Vučić.

Kako kaže, u smislu današnjih pregovora, konstatovana je zabrinutost koju je iskazala beogradska strana zbog neimplementacije Briselskog sporazuma.

"EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume", rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa severa, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas.

"Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da se u budućnosti takve akcije Albanaca neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak Kfora pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu", rekao je Vučić.

Kako kaže, tek će se dolaziti do trajnog rešenja za tablice.

"Dve su mane ovoga što je postignuto. Jedna je ta što će do nekog težeg rešenja morati da se dođe u nekom periodu od šest meseci i što sporazum omogućava upotrebu svih tablica, ali je u praksi potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na severu Kosova", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da smo "mi ti koji smo uveli 'stiker' režim za njih, jer ne želimo da priznamo nezavisnost".

Vučić: Dosta dobrog posla je urađeno

Vučić je dodao da je posle više neprospavanih noći i mnogo truda razgovarao sa predsednikom Srpske liste i predstavnicima naroda sa Kosova i da oni znaju da je to što je dogovoreno u Briselu najvise što je moglo da bude postignuto.

"Da li možete biti srećni posle svega sto se desavalo, ne možete, ali smo reagovali kao država ozbiljno i pametno, bili uz svoj narod, jasno rekli sve i Prištini i međunarodnim faktorima", istakao je Vučić.

On je napomenuo da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO, da će Srbija, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao sto je Kfor, biti spremna da zaštiti svoj narod.

"Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KiM nikada neće biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu i koliko je fer ovo sto sam rekao. Zato se ne ponašam slavodobitno", naveo je Vučić.

On je naveo i da je bio iznenađen što je Besnik Bisljimi (glavni pregovarač Prištine) sve napustio i otišao na avion.

Povodom dogovora da se razgovara o ZSO, Vučić je rekao da je moguće da će albanska strana doći i reći da oni to neće i da će nastaviti sa brutalnom kampanjom.

Nona
30. Septembar 2021.
Kakav zso bre narod ce da digne na nogama ko hoce zso nece egzistirati bise nikad nece biti zso samo kao zko ili i na presevo ce biti zpo reciprocitet
Caca
30. Septembar 2021.
To ne piše nigde!
BOŽA
30. Septembar 2021.
Svaka cast predsednice, ovim dogovorimo ste nas definitivno otpisali, pogotovo nas juzno od Ibra. Veliki aplauz za vas!!!
Miodrag iz Peći
30. Septembar 2021.
A u čemu vas je to predsednik Vučić otpisao i ko su ti "Južno od Ibra" da nije možda moja Peć sa
5-6 Srba ili Đakovica sa jednom (ali vrednom Dragicom Gašić) ili Prizren sa 7 - 8 žena... Govorim samo o mojoj Metohiji...
Dajte konkretno gde vas je to predsednik Vučić izdao a da to pre njega nisu uradili Tadić, Koštunica i Milošević...
Mili
30. Septembar 2021.
A sta si ocekivao???
Bolje da ti sredjujes odnose sa Ramadanom pa da mi i dalje zivimo ko sto i jesmo nekad- i to sto dalje od dnevne politike.
Mali Mrav
30. Septembar 2021.
Ja ne znam čemu su služile ove barikade i trošenja para na vojsku i avijone helikoptere žandermariju kad se na kraju dobiva ono što je i traženo od strane Prištine koje su i logične. Bolje da ste priznali tablice da ne bi bilo tenzija i mržnje ali to su jeftini politički bodovi. Bravo Vučiću kralj si.
Ibar
30. Septembar 2021.
Svaka čast !
A to za Srbe na jugu i nije toliki problem jer svi su već imali KS tablice.
Velika pobeda !
Mir i samo mir
Србин са КиМ
30. Septembar 2021.
Да ли свестан да прекриваш свој грб у својој држави?!?
Nik
30. Septembar 2021.
Debakel
Driton G
30. Septembar 2021.
Prvo:
1. Potvdjeno ne povratna realnost i De Facto, moc Suverene Drzave Republike Kosova na celom svojom teritoriom,

2. Vucica je demostrirao vrlo stetnu javno vojnu prestavu (aeronauticko kolo unutar Srbije!!!),

2A, Time ubedio svakoga na limite i nemoc dejstva Srbije prema Republiku Kosova.

2B, Kurti ovime dokazivao Radikalni ratni huskacki imidj AV koji se unapredio i podigao ekskluzivno na populisticke i revizionisticke politike ali i njegove licne interese, na stetu Srbije i srbskog naroda.

3. Temeljno mu je ljuljana slika mirotvorca koju AV pokusao mukotrpno je graditi po svetu i koja ce mu puno vise otezavati njegova dalja politicka desavanja,

4, Vezivanje ponosa Srbije i  Srbskog Naroda na svaku akciju ili zahtev Kosova, je politicka nezrelost i manipulisanje Naroda koja ti se vrati kao bumerang!!!
Šuta Dragan novac
30. Septembar 2021.
Driton G sve je tačno što si rekao.
Moi
30. Septembar 2021.
Bravo Kurti bravo republika Kosova
Милан
30. Septembar 2021.
Dosta Šiptara čita ovaj portal. Dobro je da vežbaju jezik trebaće im sigurno...
Mili
30. Septembar 2021.
Citamo normalno ali ne samo ovaj.
Za razliku od tebe srpski mi nije nepoznat ,isto kao i engleski i nemacki.
I ne budi tako veseo.Srpski znaju apsolutna manjina i to samo oni stariji od 45 godina.
Da li ce mi trebati??Verovatno hoce po Crnoj Gori bosni i Hrvatsku.
Slavko (Samo cinjenice)
30. Septembar 2021.
Mili pardon zabeli bote, haha pa jel si ti to upravo rekao da je srpski zvanicni jezik Hrvatske, Bosne, Crne Gore? Hvala na potvrdi, tako je "native Serbian speakers: 10 million". Samo nesto ne znam kako ces u EU posto ste ga open izvisili za ukidanje vize. Mada, vidim da ti pricas nemacki, znaci "podrzavas" Kosovo iz dijaspore haha lepo Boga mi. A sto se tice srpskog, naravo da ga znas, zbog srpskog Nobelovca Andrica, inace ima puno poznatih srpskih pisaca i umetnika. Nego, nesto nisam primetio da ih i vi imate, mislim knjizevnika. Neka nestasica u pitanju?