Čolaku: Kurtijeva večera sa Lajčakom i Vučićem iskorak u dijalogu

Bekim Čolaku
Izvor: albanianpost.com

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Čolaku kazao je da premijer Kosova Aljbin Kurti na večeri sa Miroslavom Lajčakom i Aleksandrom Vučićem napravio iskorak što je dobro za dijalog, prenosi Kljan Kosova.

Čolaku je ocenio da je dobro što je Kurti prisustvovao sinoćnjoj večeri u Berlinu i da je ovo izuzetna promena principa koje je Kurti imao.

"Uzimajući u obzir prošlost i stavove aktuelnog premijera prema dijalogu, to je izuzetan iskorak i totalno odstupanje od onih principa koje je imao u prošlosti. To treba pozdraviti, jer ja ne želim da premijer moje zemlje bude tvrdoglav i odbacuje procese koji imaju posledice po nas", kazao je on.

Čolaku je rekao da sinoć nije organizovana neformalna večera već formalni sastank na kojem se razgovaralo i pregovaralo. Dodao je da jedva čeka da Kurti obavesti Skupštinu o sinoćnjoj večeri.

"Veoma je dobro što se sastanak desio juče. Ali, o čemu se razgovaralo na toj večeri nismo čuli. Radujem se što će premijer detaljno obavestiti Skupštinu Kosova o večeri, razgovorima i pregovorima, i preko parlamenta obavestiti građane o čemu je razgovarao sa predsednikom Srbije", istakao je on.

Čolaku je kazao da, iako se zovu neformalnim, takve večere su potpuno formalni sastanci na kojima se raspravlja o osetljivim temama.

"Domaćin ne poziva goste da obeduju zajedno, jer da večeraju mogu i zasebno. Nemačka je u ovom slučaju preuzela posredničku ulogu. Na ovakvim večerama se raspravlja o najosetljivijim temama, a jedina tema je pitanje postizanja konačnog dogovora. Na ovoj večeri se svakako razgovaralo o političkim pitanjima, a bilo je  reči i o pitanju registarskih tablica", kazao je Čolaku i dodao da Kurti može da priča samo o temama koje su u interesu svih da znaju o čemu se razgovaralo.

Čolaku je naveo da bi kosovska Vlada trebalo da odustane od statusa kvo u dijalogu. 

"Od vitalnog je značaja da se Vlada probudi i odustane od statusa kvo, jer su svi naši strateški partneri jasno stavili do znanja i dosledno govorili u prošlosti da status kvo nije dobra stvar ni za Kosovo ni za region, i da se usredsredimo na postizanje konačnog sporazuma koji bi u svojoj osnovi trebalo da ima međusobno priznanje“, rekao je Čolaku.