Čolaku: Kurti nema volju za postizanje sporazuma, Nemačka se uključila jer nema napretka u dijalogu

Bekim Čolaku
Izvor: albanianpost.com

Savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Bekim Čolaku ocenio je da je direktno mešanje Nemačke, pre svega kancelara Olafa Šolca, u organizaciju susreta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsenika Srbije Aleksandra Vučića rezultat izostanka pozitivnih rezultata u dijalogu Beograda i Prištine.

On je za Albanijan post rekao da bi trebalo pozdraviti inicijativu Nemačke da posreduje u dijalogu.

"Trebalo bi da se zna da se sastanak organizuje zbog međunarodnog pritisska, a ne zbog političke volje strana", rekao je Čolaku i dodao da su šanse da bi moglo da dođe do napretka minimalne.

Čolaku, koji je i bivši minister za evropske integracije istakao je da je na osnovu pristupa aktuelne kosovske vlade dijalogu jasno da ne postoji volja da se postigne konačni sporazum, već da postoje jedino pokušaji da se održi status kvo.

"Takav pristup je u suprotnosti sa interesima Kosova da završi dug proces izgradnje države i ubrza članstvo Kosova u EU i NATO", zaključio je Čolaku.

U sredu, 4. maja Šolc će održati odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem, kao is a specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Glavna tema, prema najavama iz Šolcovog kabineta, biće dalji razvoj dijaloga.