Čović: Očekujem smanjivanje tenzija, ne vidim rešenje u Briselu

Nebojša Čović
Izvor: RTV Pink

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je da ne vidi rešenje u Briselu, stalno se, kaže, isto priča, a sporazumi se ne sprovode. Očekuje da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom kosovskog premijera Aljbina Kurtija, vezanom za registarske tablice, prenosi RTS.

Čović je rekao da gotovo da nema inspiraciju da priča o tome, kada vidi učesnike od 1999. godine. Manje-više se svi menjaju, vidi da su pomalo ostarili i osedeli, ali retorika je ista.

"Stalno se isto priča, potpisuju se sporazumi koji se ne sprovode, oni prave sporazume koje ne sprovode da bi kupovali vreme", kaže Čović.

Dodaje da svaki drugi dan imamo incident, za koji kažu da nije etnički motivisan, svi su usmereni ka dodatnom etničkom čišćenju srpske nacionalne zajednice sa prostora Kosova.

"Jedno je sever KiM, drugo su enklave, hajde da vidimo kako Srbi žive u enklavama, koliko je Srba otišlo iz enklava. Kada pogledate britanske i američke nevladine organizacije i njihove godišnje izveštaje, to su organizacije za vladavinu zakona, izveštaji su puni velikog napretka na KiM", ukazuje Čović.

Ističe da kada pogledate šta radi Kvinta, njihovi ambasadori, oni kažu shvatite šta je realno stanje na Kosovu, u kom to dokumentu piše, gde piše da Srbiji treba oduzeti deo teritorije.

"Realnost je i to da SAD više ne mogu da se ponašaju kao posle 1990. godine. Sada ne mogu da rade sve, koja je to spoljna politika zemlje u kojoj imate enormne podele, gde se sprema hapšenje bivšeg predsednika, pomalo žure da završe nečasne poslove koje su započeli na prostoru Zapadnog Balkana, tačnije na prostoru Srbije", ističe Čović.

Dodaje da čujemo njihove zvaničnike , uzajamno priznanje, na svaku izgovorenu reč uzajamno priznanje mora da ide diplomatska nota i demarš.

“Čujemo pojedine ambasadore da izaberemo ovu ili onu stranu, da Srbija izabere ovaj ili onaj put, to su upozerenja pred igru ili pred odluku da možda ne postanete persona non grata", rekao je Čović.

Ističe da čujemo relativizaciju priče oko ZSO. Kristofer Hil kaže da u Evropi postoji model.

"Ovo je okupirana teritorija, ono što je potpisano u Briselskom sporazumu treba da bude primenjeno, to ne znači uzajamno priznanje, kompromisno rešenje ne predstavlja uzajamno priznanje. Juče i prekjuče su zvaničnici američke ambasade iz bezbednosnih struktura u Prištini obrađivali sever Kosova, razgovarali sa kosovskom policijom", dodao je Čović.

Čović navodi da kada izgubite poverenje u nekoga, čemu sporazumi, "poverenje gubite kada vas neko neprekidno obmanjuje, srpska nacionalna zajednica curi, vrše se etničko čišćenje".

Ne vidi rešenje u Briselu.

"Treba da učimo na našem iskustvu i u okviru međunarodne strukture. Sporazumi su strategija za kupovanje vremena", kaže Čović.

Čović kaže da je ceo pristup sa rečenicom "Molimo obe strane da se uzdrže" i dodaje da bi trebalo da se definiše koja to strana provocira.

"Očekujem da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom Kurtija, vezanom za registarske tablice", rekao je Čović.

"Jeste to potpisano 2011. godine, jeste to greška, to je izvor tenzija, taj ceo njegov pristup u smislu reciprociteta, takođe smatraju da su država, oni su cirkus varijanta, ono što govori je pokušaj da se nama otme 17 odsto teritorije kako bi se napravila kompaktna Velika Albanija", naveo je Čović.