Odalović: Apsurd je da je Kurti mogao da glasa u tuđoj državi - Albaniji, a Srbi ne mogu u svojoj

Veljko Odalović
Izvor: © Kosovo Online

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović istakao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti pokušao da dobije u parlamentu verifikaciju svojih stavova, koje je ranije izrekao i da je preduzeo mnoge radnje da spreči Srbe sa Kosova da glasaju na referendum, prenosi RTS.

"Žao mi je što su oni koji su na njega vršili pritisak radili to dosta nežno i on je ocenio da je to nebitno. Nisu uspeli da ga nateraju da promeni retoriku i stav", istakao je Odalović u Jutarnjem programu na Javnom servisu.

Kaže da je apsurd što je Kurti mogao da glasa u tuđoj državi - Albaniji, a Srbi ne mogu u svojoj.

"To njega ne interesuje. On ima neki svoj cilj i dosta je autističan. Očigledno je da ovo ne bi mogao da radi, a da nema neku podršku. Snaga onih koji ga ubeđuju je mnogo veća od načina na koji postupaju. I grupa Kvinte i evropski i američki posrednici, svi oni imaju mehanizme", smatra Odalović.

Ističe da se nada da će prevladati razum i da će oni koji ponavljaju da je dijalog jedino rešenje, naterati Prištinu da se vrati dijalogu i pronalaženju rešenja koja neće poniziti ni Beograd, ni Prištinu.

"Ovaj trenutak je alarm za međunarodnu zajednicu da shvati šta se dešava na prostoru Kosova i Metohije", naglašava Odalović.

Odalović je dodao i da je izlaznost na referendumu bila očekivana, a da su rezultati potvrdili da je put kojim su pošli vlada i predlagači Akta dobio podršku.

"Izlaznost je velika u odnosu na kratak rok i na jednu temu koja nije previše zaintrigirala širu javnost. To je usko stručna tema, ali izlaznost od preko 30 odsto je nešto što u svakom slučaju daje pun legitimitet sprovedenom referendumu jer blizu dva miliona ljudi je izašlo na referendum", ističe Odalović.