Čović: Poseta Kurtija Tetovu nezakonita, odgovorni bi trebalo da budu oštro kažnjeni

Nebojša Čović.jpg
Izvor: Print Screen

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da je poseta kosovskog premijera Aljbina Kurtija Tetovu u Severnoj Makedoniji protivzakonita, kao i da pojedine zemlje Kvinte tolerišu ponašanje Kurtija i njegove svakodnevne provokacije, prenosi RTS.

"Te njihove nezvanične posete su se uvek svodile na veliki trandebal i velike provokacije u smislu nečega što oni pokušavaju permanentno da prave, a to je 'velika Albanija'. Međutim, ovde se postavlja još jedan dodatni problem – ko stoji iza projekta 'velike Albanije'"?, upitao je Čović.

On je dodao da bi vlasti Severne Makedonije trebalo oštro da kazne odgovorne za organizaciju Kurtijeve posete Tetovu.

Govoreći o strašnom zločinu u Goraždevcu u kojem je ubijeno dvoje dece, a četvoro teško ranjeno, kada su na decu, koja su se kupala u Bistrici, nepoznati napadači otvorili rafalnu paljbu, a od čega je prošlo dve decenije, Čović je rekao da međunarodni faktor na prostoru Kosova ne radi svoj posao kako treba.

"Ovde se radilo o deci. Bilo ih je više od 50. Otišli su na kupanje na tu reku Bistricu i onda je s druge strane ispaljeno nekoliko rafala. Tada smo u direktnim kontaktima sa Unmikom, i Kfor je bio nadležan, imali njihova obećanja da će poslednji kamen da prevrnu, da nađu... Evo šta su prevrnuli, 2010. godine je Euleks zatvorio istragu i vidim sad da je 2018. predao to nekim prištinskim institucijama", rekao je Čović.

Istakao je da i najnoviji događaji pokazuju kakav je odnos međunarodne zajednice prema problemu sa kojim se srpska zajednica susreće, a i Beograd na Kosovu.

Čović je poručio da ne postoji veći zločin od zločina koji je počinjen u "Žutoj kući" - trgovina ljudskim organima.

"Ali kao što znate, videli ste, i Savet Evrope i Dik Marti, ali ništa se nije dogodilo. Ali, hajte da se nadamo i da verujemo u sve to. Sve je moguće i da dođe do promene, a ja verujem da vrlo brzo može da se dođe do počinilaca, ako su i oni živi", rekao je Čović.

Dodao je da se stalno govori o sprezi takozvane države i albanske mafije i da ne treba gledati samo naš prostor, nego i malo šire, kao i da smo mogli da vidimo šta su uradili u Ekvadoru.

Čović je, govoreći o optužnici protiv Milorada Dodika rekao da je to u skladu sa napadima i velikim pritiskom koji se vrši na Srbiju.

"Napadi na Republiku Srpsku i na Dodika idu zbog toga što Republika Srpska ne dozvoljava promene Dejtonskog sporazuma, a jedan od garanata za Dejtonski sporazum je i Republika Srbija. Jako je važno da se Dejtonski sporazum sprovodi onako kako je i usvojen. Važno je zbog očuvanja Srba na prostorima Bosne i Hercegovine, odnosno na prostorima jednog dela Republike Srpske", naveo je Čović.