Petković: Kurti u Severnoj Makedoniji promovisao fašistički projekat takozvane velike Albanije

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković ocenio je da je Aljbin Kurti posetio Severnu Makedoniju da "bi promovisao fašistički projekat takozvane velike Albanije". 

"Kurtijeva preporuka da se Skoplje približi samoproglašenom Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije je bezobrazluk i višestruki nonsens, jer takve izjave on daje u trenutku kada se otvoreno angažuje na destabilizaciji Severne Makedonije. Kurti je, da podsetim, u Severnu Makedoniju doputovao da bi podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca u toj zemlji, i da bi promovisao fašistički projekat takozvane Velike Albanije", saopštio je Petković.   

Dodao je da je Kurti "samoproklamujući se za političkog i ideološkog mentora onih koji bi da Severnu Makedoniju destabilizuju i podele, svoju ratobornu misiju sa Kosova i Metohije proširio i na okolne teritorije koje smatra sastavnim delom svog suludog velikoalbanskog državotvornog projekta". 

"I razumljivo je što iz Tetova, koje je u bliskoj prošlosti bilo žarište albanskog terorizma i separatizma u Severnoj Makedoniji, Kurti napada na Beograd, jer Srbija je najdosledniji i najiskreniji prijatelj Severne Makedonije u regionu. Šta je još potrebno da bi se Kurtijevi sponzori u međunarodnoj zajednici prizvali pameti i shvatili da tetoše čudovište, koje će, ako mu se ne stane na put, razbuktati novi talas sukoba i uništenja na Zapadnom Balkanu", rekao je Petković.  

On je apelovao na sve u Severnoj Makedoniji da ne podležu propagandi i ratobornoj retorici Aljbina Kurtija, već da se nastavi izgradnja prosperitetne države Severne Makedonije. 

"Srbija će kroz inicijativu Otvoreni Balkan i na sve druge načine nastaviti da gradi mostove prijateljske saradnje sa svima kojima je stalo do toga da naš region zauvek za sobom ostavi mračno doba međuetničkih podela i sukoba i krene put razvoja i napretka", istakao je Petković.