Čović: Velika petorka ne donosi ništa novo, žele legalizaciju nove realnosti

Nebojša Čović
Izvor: Pink

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović kaže za RTS da velika petorka danas u Beograd ne donosi ništa novo, i da je to kompromisno rešenje koje bi na neki način legalizovalo novu realnost.

Čović je, povodom dolaska "velike petorke" u Beograd, rekao da tih "pet specijalaca, ili možda bolje i pragmatičnije nazvanih pet jahača apokalipse, ne donose ništa novo".

"Ja sam to nazvao nekim kompromisnim rešenjem, koje bi na neki način legalizovalo neku novu realnost, a nova realnost se sastoji u tome da se Albanci u Prištini naoružavaju, da su dobili formacije koje su izvan rezolucije 1244, da su ušli sa specijalcima na sever Kosova", navodi Čović.

Upitan da li će danas biti pritisaka na Beograd po principu "uzmi ili ostavi", ocenio je da to može lako da se desi, imajući u vidu vreme koje provode u Beogradu, i pre toga u Prištini.

"To je ubrzana poseta po sistemu – sprovedite ovo što je dogovoreno u Briselu u februaru, odnosno u Ohridu u martu, a to znači da Srbija pognute glave ide protiv svojih nacionalnih i državnih interesa u smislu priznavanja nekakve nezavisnosti Kosova", smatra Čović.

Pokušavaju da uguše sve što će se čuti na sednici SB UN

Što se tiče sednice Saveta bezbednosti 23. oktobra i zahteva generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da bude zatvorena za javnost, istakao je da je to neuobičajeno i da ne zna da li imaju potreban broj glasova za tako nešto, jer Rusija i Kina mogu da stave veto.

"Mislim da oni pokušavaju da uguše sve ono što će se čuti, jednim delom se čulo i na Skupštini Ujedinjenih nacija od strane predsednika Republike. Verujem da će izlaganje biti veoma jasno i od predsednice Vlade, koja je imala sasvim dobar nastup na Berlinskom procesu u Tirani. Oni ne žele da se čuju odjeci i zbog toga što je ovde eklatantan primer kršenja međunarodnog prava", smatra Čović.

Rezolucija EP nije obavezujuća, ali je upozoravajuća

Kada je reč o rezoluciji Evropskog parlamenta, Čović ističe da ona nije obavezujuća, ali je upozoravajuća i otrežnjujuća.

"Upozoravajuća je da po ko zna koji put shvatamo s kim imamo posla, a otrežnjujuća je da jednostavno moramo da izdržimo. Neće ti pritisci dugo trajati. Imaće oni zabavu, kao što imaju svaki dan, ali sa većim intenzitetom u mesecima i godinama koji dolaze. Idu im izbori u Evropi, Americi, niz drugih stvari i žarišta", smatra Čović.