Cvijanović: Bakirove izjave o Kosovu predstavljaju direktan atak na teritorijalnu integritet Srbije

Željka Cvijanović
Izvor: BN TV

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Bakir Izetbegović odavno jedan od najvećih faktora nestabilnosti u regionu i da njegova politika nastavlja da truje odnose i uništava šanse za pomirenje, prenosi Tanjug.

Komentarišući današnju Izetbegovićevu izjavu u vezi sa Kosovom i Republikom Srpskom, Cvijanović je odgovorila da je previše, pa makar to bilo i od Bakira Izetbegovića.

Ako je nemoralno pričati o odvajanju, rekla je Cvijanovićeva, kako nije nemoralno voditi i dalje rat, samo drugim sredstvima, a očekivati zajednički život.

"U percepciji naroda u Republici Srpskoj, pod plaštom priče o pravljenju neke centralizovane tobože funkcionalnije BiH, krije se namera pravljenja muslimanske države koja ne uvažava činjenicu da u njoj žive tri konstitutivna naroda sa istim pravima, ali i svojom vizijom kako treba da izgleda država ako je zajednička", rekla je predsednica Srpske za Srnu, prenosti RTRS.

Ona je ocenila da teško može da bude zajednička ako se čak ni žrtve ne tretiraju na isti način, a da ne pominje ostalo.

Cvijanović je naglasila da izjave Bakira Izetbegovića, pored toga što urušavaju odnose u BiH, predstavljaju i “direktan atak na teritorijalni integritet Srbije, ali i degradiranje institucija BiH koje ne prepoznaju nikakav subjekt pod nazivom ‘Kosovo’, već isključivo južnu srpsku pokrajinu koja se zove Kosovo i Metohija”.