Dačić i Varhelji: Sve napore usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Ivica Dačić i Oliver Varhelji
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih posla Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem sa kojim se složio da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju MSP, Dačić je podvukao je da je članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji jedan od glavnih prioriteta spoljne politike Srbije i njeno strateško opredeljenje.

U tom smislu, Dačić je istakao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera društva, te pozdravio tri sporazuma koja su potpisana danas - okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu između Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3, zatim sporazum o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi i sporazum o podršci EU Srbiji u upravljanju migracijama, jačanju sistema upravljanja migracijama i kontrole granica.

Dačić je izrazio zahvalnost na finansijskoj podršci koju, kao region, dobijamo od EU što je od neprocenjivog značaja za sprovođenje reformi na evropskom putu.

Varheji  je rekao da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja jer je članstvo u EU jedino pravo, dugoročno rešenje za mir i prosperitet.

Dačić je takođe rekao da Srbija nastavlja da radi na unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Varheji je istakao da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan.

Sagovornici su razmenili mišljenje o progresivnom usklađivanju vizne i spoljne politike Srbije sa EU.

Dačić je podvukao da je naša strana spremna da sa evropskim partnerima radi po pitanju ilegalnih migracija i postepeno usklađuje sa svoju viznu i spoljnu politiku sa politikom EU.