Dačić sa Nuland: Spremni smo da razmotrimo sve inicijative međunarodnih predstavnika o normalizaciji odnosa sa Prištinom

Viktorija Nuland i Ivica Dačić
Izvor: Blic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa podsekretarkom Stejt Departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu u Poljskoj i tom prilikom je podvukao da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, prenosi Blic.

"Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu", dodao je Dačić napominjući da insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao.

Dačić je takođe izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, što je jedan od prioritetnih spoljno-političkih ciljeva Srbije i njeno strateško opredeljenje. Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isključivo od naše strane.

Dačić i Nuland su razmatrali stanje bilateralnih odnosa dve zemlje i saglasili se da treba raditi na intenziviranju političkog dijaloga.

Ministar Dačić istakao je da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila srpska strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi bilateralni dijalog dve zemlje dobio jasniju strukturu.

Sagovornici su se saglasili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavljanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovljeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za šta bi bile značajne dodatne američke investicije.