Dačić: Izjava Bakojani o zaštiti Srba na Kosovu predstavlja vrhunac licemerja

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Izjava glavnog izvestioca za Kosovo u SE Dore Bakojani da će zaštita srpske manjine na Kosovu biti bolja ako Kosovo postane članica Saveta Evrope, skandalozna je i predstavlja vrhunac licemerja i dvostrukih standarda, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Bakojani je u intervjuu za N1 rekla da srpska zajednica i sve različite manjine na Kosovu, treba da imaju mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava, da će taj sud ukoliko Kosovo postane članica SE imati pravo da nametne svoje odluke i da će samim tim zaštita srpske manjine i drugih manjina biti mnogo bolja.

Dačić je naveo da je "do juče Dora Bakojani govorila o tri uslova za njenu preporuku, od kojih je najvažniji formiranje Zajednice srpskih opština što predstavlja obavezu Prištine već 11 godina, a danas govori da je dovoljno to sto je uknjiženo zemljiste na manastir Dečani, što valjda nije sporno već sedam vekova".

"To je ta prevara o kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tako su zapadni moćnici prekršili svoje obećanje da Kosovo neće ući u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština", rekao je Dačić za Tanjug.

Kako ističe, to je još jedan primer kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i kršenja svih principa na kojima počiva Savet Evrope.