Dačić: Kosovo gotovo da nema šanse za članstvo u Unesku

Ivica Dačić i Odri Azule
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je malo verovatno da će Kosovo dobiti podršku za članstvo u Unesku, prenosi RTV.

Dačić  je posle sastanka sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule u Parizu, izjavio da je zamolio tu organizaciju da posebnu pažnju posveti kultunoj baštini na Kosovu i Metohiji.

"Priprema se i Skupština Uneska u novembru. Za nas je bitno da, imajući u vidu naše stavove o KiM, za sada nema prijave Kosova za članstvo u Unesku, ali to ne znači da toga neće možda biti. Za nas je dobro što je to svetska organizacija, ne evropska gde većina zemalja priznaje Kosovo. Mislim da gotovo da ne postoje nikakve šanse da Kosovo dobije potvrdu prijema za članstvo", rekao je Dačić.

On je istakao i da Srbija pridaje veliki značaj našem članstvu u Unesku kao i da je to važno zbog očuvanja kulturne baštine, posebno na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da se ti objekti nalaze na Listi kulturne baštine u opasnosti.

Naveo je i da Srbija ima aktivnu ulogu zato što je naša ambasadrorka pri Unesku, Tamara Rastovac Siamašvili ujedno i predsedavajuća Izvršnog Saveta Uneska i da blisko sarađuje sa generalnom direktokom Azule.

Dačić je Azule preneo poziv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da dođe ponovo u Srbiju, a jedna od tema sastanka sa generalnom direktorkom Uneska je bila i geopolitička situacija kao i okolnosti u kojima ta organizacija trenutno funkcioniše.

I ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili  izjavila je da  Kosovo nema podršku za članstvo u toj organizaciji, kao i da njihova aplikacija ne bi bila uspešna.

"Srbija je spremna na svim nivoima, pa i onom najvišem da se tome suprotstavi", rekla je Rastovac Siamašvili posle sastanka sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Prema njenim rečima saradnja Srbije sa Uneskom je na izuzetnom nivou, i poseta ministra Dačića predstavlja kontinuitet susreta na visokom nivou.

Navela je i da je naše predsedavanje Izvršnim savetom Uneska u složenim geopolitičkim okolnostima rezultat ugleda koji Srbija uživa.

"Srbija je zemlja balans i konstruktivan partner, zemlja koja može da razgovara sa svima", zaključila je Rastovac Siamašvili.

U okviru zvanične posete Francuskoj planirani su i sastanci sa ministarkom za Evropu i spoljne poslove Francuske, Katrin Kolona, kao i sa predsednikom Senata Francuske, Žerarom Laršeom.

Dačić će bilateralnu posetu završiti prisustvom na prijemu u rezidenciji ambasadora Srbije povodom kandidature Srbije za organizatora EKSPO 2027.