Dačić: Kulturna baština na Kosovu je ugrožena, pokušaj revizije istorije

Ivica Dačić
Izvor: politicki.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu prisvoji kao "kosovsko", čime se, kako je rekao, na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine, prenosi Tanjug.

On je dodao da je kulturna baština na Kosovu ugrožena, ne samo kroz ovakve pokušaje, već i fizički.

"O tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine", rekao je Dačić otvarajući sastanak Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

On je ocenio da je zahtev kosovskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu izuzme iz međunarodne zaštite, direktan nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama.

"Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije", rekao je Dačić i podsetio da je od 1999.godine na Kosovu porušeno, oskrnavljeno i devastirano preko 150 pravoslavnih hramova i crkava.

Kako kaže, i danas ima crkava koje svedoče pokušajima zatiranja njihovih tragova, a primer za to je i crkva u Samodreži.

"Devastirana je, ostala je bez krova, a unutrašnjost je pretvorena u smetlište i javni toalet", ukazao je Dačić.

On je poručio na sastanku da zahtevi Prištine za članstvo u Unesku predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu.

Predsednik srpskog paralamenta je podsetio i da je Srbija bila domaćin Generalne skupštine te organizacije 2009. godine, kada je usvojena rezolucija pod nazivom "Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji".

Tim dokumentom su, kaže, potvrđeni stavovi Srbije po pitanju Kosova, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i osudila se diskriminacija pravoslavnog hrišćanskog stanovništva na religijskoj osnovi i pokušaj da se izbriše i izmeni srpski identitet, istorija, karakter i srpsko-hrišćanska kultura.

Podsetio je i da je tokom poslednjeg sastanka Međunarodnog sekretarijata na inicijativu Srbije konstatovana činjenica o ugroženosti hrišćanskih crkava na Kosovu.

Predsednik Narodne skupštine je na kraju obraćanja pozvao sve hrišćane na veću međusobnu solidarnost.