Petković: Pitanje srpske kulturne baštine na Кosovu se može rešavati samo preko Beograda i SPC

Petković - Teofilaktou
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Кipar u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom, koga je informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu i procesu nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

U saopštenju za javnost se ističe da je Petković sagovornika upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu, izrazivši posebnu zabrinost zbog sve češćih napada na Srbe, pravoslavne crkve i manastire i nastojanja Prištine da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Кosovu.

Petković je naglasio da je stav Srbije po tom pitanju jasan i jedinstven i da se “pitanje srpske kulturne baštine na КiM može rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve”.

“Odnos prema srpskoj kulturnoj baštini, prema našim svetinjama, zapaljiva, antisrpska retorika prištinskih političara i preteće poruke da jedino ishodište dijaloga Beograda i Prištine mora biti takozvano međusobno priznanje, jasan su pokazatelj da Prištinu dijalog i pronalaženje zajedničkih, kompromisnih rešenja, zapravo uopšte ne interesuje”, konstatovao je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, bez obzira na opstrukciju i nezainteresovanost Prištine, Beograd ostaje dosledno opredeljen “da sva otvorena pitanja rešava razgovorom, ali uz insistiranje na implementaciji svih do sada postignutih sporazuma, kako bi dijalog mogao biti nastavljen u pravom smeru”.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio na doslednoj podršci koju Republika Кipar pruža politici Srbije po pitanju Кosova, što je dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva ove dve zemlje.