Dačić: Kurti traži legitimitet da su Srbi saglasni sa onim što govori o ZSO

Beograd_240504_Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, govoreći o Zajednici srpskih opština, kazao je da kosovski premijer Aljbin Kurti traži nekakav legitimitet da su Srbi saglasni sa onim što on priča, prenosi RTV Pink.

Dačić je, po pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope, rekao da, da nije bilo Francuske ta bi odluka prošla jer je upravo Francuska rekla da neće dati saglasnost za članstvo dok ne vide korake koji će jasno pokazati da će ZSO biti formirana.

Na pitanje da li je Rezolucija o Srebrenici kazna za Srbiju, Dačić je za TV Pink istakao da niko od velikih sila nikada nije zadovoljan.

"Zapad nije zadovoljan zbog posete kineskog predsednika Si Đipinga, ali da, iako im Srbija nije uvela sankcije, ni Rusi nisu potpuno zadovoljni zbog principijelnosti Beograda po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Svako ima neka očekivanja, ali ono što ste govorili o kazni, ako neko želi da privuče Srbiju, ponašaju se kontra, oni nas teraju sve čvršće u zagrljaj Rusiji, Kini i ostalima", rekao je Dačić.

Dodao je da je, kada su Britanci prošli put tražili rezoluciju o Srebrenici predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome razgovarao sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da nisu mogli da se "načude", jer se time samo "daje Rusiji da se pokaže".

"Evo, sada su učvrstili naše odnose sa Rusijom i Kinom", rekao je Dačić.

On je još jednom pozvao organizatore festivala "Mirdita, dobar dan" da taj događaj otkažu.

"Videćemo šta će to biti. Ja sam rekao da je to skup visokog rizika. Reč je o prostoru koji nije javni. Ne učestvuju naši državni organi. Mi apelujemo da se taj događaj otkaže. Šta će dalje država da preduzima u ovom trenutku ja ne mogu da kažem", rekao je Dačić.

Dodao je i da se ta manifestacija održava više godina, ali da smatra da sada nije vreme.