Dačić: Kurtija ne zanima dijalog, Srbija se svakodnevno suočava sa pritiscima

Ivica Dačić
Izvor: Euronews Srbija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija o ujedinjenju Albanije i Kosova stara ideja, i dodao da Kurtija ne zanima dijalog sa Srbijom, prenosi B92.

"To je stara ideja Albanaca i dobro je što se o tome javno govori, jer neki u Evropi i SAD misle da je to naša ideja, ali jedini cilj svih Albanaca jeste ujedinjenje u veliku Albaniju", ističe Dačić.

On kaže da Kurti ne poštuje Briselski sporazum, ne želi da formira ZSO, ni da nastavi dijalog dok se ne razgovara o priznanju nezavisnosti. Prema njegovim rečima, Srbija se svakog dana suočava sa različitim pritiscima i ucenama.

"Ukoliko nekog prihvatite kao kandidata za članstvo u EU, to znači da ste vi njega već prihvatili na neki način.Mi nikada nećemo odbacivati nikakve planove, samo smo rekli šta je za nas neprihvatljivo, a to je da Kosovo bude članica EU", kaže Dačić osvrćući se na razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Zapadnjaci, dodaje on, kažu da ne mogu da nateraju Kurtija.

"Kako možete nas da naterate, ali vidite da se pokazalo da ipak mogu da nateraju i da izvrše pritisak. Mi nemamo većinu u EU, ali imamo pet zemalja koje ne priznju Kosovo, imamo Mađarsku koja je rekla da neće glasati za nezavisnost Kosova, pa da li je naš interes da mi narušavamo odnose sa tim zemljama", kaže Dačić.

Dačić objašnjava da su za Srbiju Rusija i Kina zemlje broj jedan i da ne treba da narušava odnose s njima.

"Mi ne delimo lekcije nikome, ali nismo glupi, vrlo dobro znamo o čemu se tu radi", kaže on.