Dačić o viznoj liberalizaciji za Kosovo: Kontraproduktivno je nagrađivati Prištinu

Ivica Dačić
Izvor: Kurir

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je kontraproduktivno nagrađivati Prištinu odlukom o početku vizne liberalizacije, jer, kako kaže, upravo vlast u Prištini predstavlja smetnju za nastavak dijaloga i opasnost po regionalni mir i stabilnost jer vuče jednostrane poteze, prenele su Novosti.

Dačić navodi da to nije dobro ni za Evropsku uniju, jer ona pokazuje da nema autoritet i da ima dvostruke standarde.

"Ne znam kakva bi to tek bila poruka za Srbiju, koja je svih ovih godina bila korektna, koja je bila predvidiv partner, a koja se stalno suočava sa pretnjama, pritiscima i uslovljavanjima, za razliku od predstavnika Prištine, koji bivaju praktično nagrađivani za svoju nekorektnost i neispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza", rekao je Dačić u izjavi Tanjugu.

Dodao je da to nije dobra poruka koja se šalje.

"Republika Srbija nikada nije bila protiv da građani iz našeg regiona imaju pravo da putuju bez viza u zemlje članice EU. Ovde je u pitanju nešto drugo. Pre nekoliko dana bili smo svedoci da privremene institucije iz Prištine predstavljaju glavni problem u sprovođenju Briselskog sporazuma, da predstavljaju pretnju regionalnom miru i stabilnosti", rekao je Dačić.

On je dodao da se čulo i od najviših predstavnika i EU i SAD i drugih velikih zemalja da su potezi Prištine apsolutno neprihvatljivi i naglasio da je kontraproduktivno da za to Priština bude nagrađena.