Dačić: Mir i stabilnost prioritetni ciljeve srpske politike

Ivica Dačić
Izvor: Hepi televizija

Ministar Spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da u verbalnim osudama zapada na jednostrane akcije Prištine, nedostaju konkretne mere koje bi uticale da kosovska vlada promeni svoju politiku. On je za TV Kurir, između ostalog, istakao da mu nije jasno nadletanje vojnih dronova iznad objekata Republike Srbije.

Dačić je dodao da je poltika Amerike prema Kosovu poslednjih meseci uravnoteženija nego ranije.

"Bez obzira na to što su SAD bile na strani Prištine svih ovih godina i decenija, u ovim poslednjim mesecima imali su uravnoteženiji pristup u odnosu na neke evropske zemlje", rekao je Dačić.

On je naglasio da su mir i stabilnost prioritetni ciljeve srpske politike.

"Važno je da sačuvamo mir i prisebnost i veoma je važno da Srbi sa Kosova budu u kontutu sa vladom i predsednikom Srbije kako ne bi došlo do toga da mi budemo prepoznati kao remetilački faktor", kazao je on.

Dačić je istakao da mu nije jasno nadletanje vojnih dronova iznad objekata Republike Srbije.

"Nije mi jasno čemu služe ovi dronovi. Ne pravimo mi probleme. Neka kontrolišu naslednike OVK koji žele dole da izazivaju incidente", rekao je Dačić.

Govoreći o sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti, Dačić je istakao da zapad želi da se Srbija ne buni po pitanju prijema Kosova.

"Sutra je važna sednica saveta bezbednosti. Njima bi bilo najlakše da Srbija izađe dok se glasa o prijemu Kosova. Na zapadu bi hteli da se Srbija anestezira, da se ne buni protiv priznanja Kosova. Dođe Olaf Šolc kod predsednika Vučića i kaže uvedite sankcije Rusiji, a mi podržavamo prijem Kosova u Savet bezbednost i nadamo se da se Srbija neće ljutiti i da neće napustiti savet. Onda nije ni čudo što je tako veliki broj građana Srbije protiv EU. To nikada ranije nije bilo tako", zaključio je Dačić.