Vučević: Ne znamo čiji su dronovi, ali dolaze sa teritorije Kosova

Miloš Vučević
Izvor: Prt. Scr.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da ne može da kaže čiji su dronovi juče nadletali područje Merdara i okolinu Raške, ali da dolaze sa teritorije Kosova, prenosi RTS.

Ukazuje da je više bespilotnih letelica uočeno, da su bila su različita kretanja, ali migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova.

„Vojska može i sa helikopterima, topovima, avionskim mitraljezima da odgovori na ove izazove, rekao je Vučević. Nije pitanje samo ulaska dronova u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga“, istakao je Vučević.

Bespilotne letelice snimale su juče aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti i dve kasarne.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da podizanje borbene gotovosti Vojske ima veze sa tim incidentom i da je reč o pitanju bezbednosti Srba na Kosovu i problemima koji postoje u našoj autonomnoj pokrajini.

Vučević je rekao je da pethodna tri dana Vojska uočava određene objekte, bespilotne letelice ili dronove koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije u Kopenenoj zoni bezbednosti i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije.

Vučević kaže da je reč o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica VS i određenih vojnih kasarni.

Vučević kaže da nije pitanje samo ulaska u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga.

Ukazuje da je predsednik Republike kao vrhovni komandant izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.

"Štitićemo nebo koje je pod kontrolom VS - nebo koje se pokriva našim sistemima, u skadu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom - biće sigurno za sve građane Srbije", dodaje ministar.

Dodao je da Vojska ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki zadatak, podvukao je Vučević.

Migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova

"Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama - vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovi na ove izazove", dodaje ministar odbrane.

Istakao je da ne može da kaže čiji su todronovi ali dolaze sa teritorije Kosova.

"Sve se to odvija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom, VS ima svoj program rada i postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta", napominje ministar.

Istakao je da su u toku velike vežbe, u smislu prostornog zahvata, koje su nazvane Manevri 22, i da očekuje da sutra predsednik Republike poseti deo jedinica na Pasuljanskim livadama i uveri se kako teku vojne vežbe.

Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administartivnim linijama.

"Praveći bauk od toga neko pokušava da kroz to špijuniranje dođe do nekih informacija. Vojska radi svoje aktivnosti kako je zacrtanao i čuva svoje oružje i oruđe“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vojska je ključni atribut države, to je oružana sila, to nije društvo ljuboitelja markica, to je oružana sila koja brani državu.

„Predsednik Republike je izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti i Vojska mora da bude srpemna da izvrši svaku naredbu. Ako se uoči dron biće eliminsan ili pod našom kontrolom“, ističe Vučević.

Dodao je da zbog nedogovornog ponašanja Prištine, zbog napuštanja koncepta dijaloga, inisistiranja na tome da je pitanje registarskih tablica stvar njihove administracije može da se ugorzi bezbednost i Srbija mora da reaguje.

„Poruka je da nema nove Oluje, novog Bljeska. Ovo nisu video-igrice, bolje hiljadu dana za pregovaračkim stolom nego jedna sat u rovu, to ne znači da se plašimo. Pozivamo Prištinu i zemlje Kvinte da vrate Prištinu za pregovarački sto, da prestane politika jednostarnih odluka“, napominje Vučević.

Zaključio je da migovi-29 patroliraju nad nebom Srbije i da imamo pravo da kontrolišemo svoje nebo ali da ne dižemo migove-29 za dronove.