Dačić: Napad Hamasa nedopustiv i za osudu, i Srbi na Kosovu bili zrtve terorizma

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Napad Hamasa na Izrael, bez obzira na postojanje različitih stavova Izraela i Palestine, nedopustiv je i za krajnju osudu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ističući da su i Srbi na Kosovu bili žrtve terorizma i da mnogi nisu verovali rečima predsednika Srbije, kada je upozoravao da je glavni problem u Aljbinu Kurtiju.

"Pozivamo celu međunarodnu zajednicu da se pronađe političko rešenje za te probleme jer bi jedino ono moglo da bude dugoročno. Nažalost ovo nije nova situacija, ona traje već više decenija", rekao je Dačić na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-izraelski odnosi iz ugla odbrane i bezbednosti", preneo je RTV.

Kada je reč o situaciji na severu Kosova i uticaju svetskih kriza na dešavanja na severu, Dačić kaže da mnogi iz međunarodne zajednice nisu verovali rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je mesecima upozoravao da je glavni problem na Kosovu Aljbin Kurti.

"Njegovo rukovodstvo odbija da sprovede mirovne planove, odbija da sprovede formiranje Zajednice srpskih opština, što rezultira time da je smenio srpskog komandira policije, da nema Srba u policiji, kao i da dolazi do upada, pa je albanska policija 62 puta upadala na sever KiM što je protivno dogovoru sa NATO-om", rekao je Dačić.

Dodao je da je uloga Srbije u ovom trenutku da bude dosledna u zalaganju za dogovore, pregovore kao i da pozove na prekid nasilja nad Srbima na Kosovu, dok je uloga međunarodne zajednice da konačno izvrši pritisak da se formira ZSO, što je, prema oceni Dačića, ključno za položaj srpskog naroda na tim prostorima.

Prema rečima Dačića, Kurti sve radi kako bi zakomplikovao situaciju na severu Kosova sa ciljem da se Srbi proteraju ili da se sami isele sa svojih ognjišta.

"Posle svih ovih meseci mislim da je svima jasno šta je glavni problem, a da li će međunarodna zajednica imati dovoljno snage i želje da ukaže na to gde je problem i da izvrši pritisak na Kurtija, videćemo u narednom periodu jer je on njihov projekat i tzv. kosovska nezavisnost je njihov projekat svih ovih godina i decenija, te će učiniti sve da mu progledaju kroz prste za sve što on čini", rekao je Dačić.

Kada je reč o situaciji u Izraelu, Dačić je naglasio da je Srbija preduzela sve mere da srpski državljani koji žele da se evakuišu to mogu da urade.

"Srbija je istoga dana osudila terorističke napade Hamasa na Izrael i saoseća sa narodom Izraela", rekao je Dačić.

Pozvao je na pronalaženje rešenja političkim sredstvima kako bi se izbegle dodatne žrtve.

Dodao je da nema informacija o tome da je neko od srpskih državljana stradao ili da je ranjen, osim jednog slučaja, kao i da nema informacija da je neko otet.

"Pratimo situaciju i bićemo i dalje dostupni te molimo sve građane da se obrate našoj ambasadi u Izraelu i našem Ministarstvu spoljnih poslova", rekao je Dačić.